Kolumne

Mala šola old-school televizije: Je v Trstu več ovc kot v Ljubljani?

18.10.2021 / 06:10 Komentiraj
TVS posveča ljubljanskim protestom bistveno več pozornosti kot RAI protestom v Trstu v poročilih za slovensko manjšino.

Eden bolj zanimivih televizijskih ali nasploh medijskih fenomenov se mi zdijo slovenska poročila iz tržaškega studia RAI. Včasih se malo predolgo čez polnoč zasedim na kavču in slučajno dočakam, da TGR/TDD (Telegiornale oz. Deželni TV Dnevnik) predvajajo z zamudo na TVS. Italijanska slovenska ali slovenska italijanska poročila gledam z nekoliko naveličano nejevero in zraven še nostalgično — kot da bi obenem že vse vedel in se kdo ve zakaj spominjal dobrih starih časov, ko je bila televizija še ena od normalnejših različic človekovega informiranja in kratkočasja. 

Jezik in izražanje

Prvo, kar naredi vtis, je jezik in izražanje. Spikerji seveda govorijo lépo in razločno, knjižno slovenščino, vendar z nezmotljivo italijansko, čezmejno, dobesedno manjšinsko melodijo. Najraje sicer vidim in slišim, če TDD vodi Beti Tomsič. Zadeva je v vsakem primeru videti in slišati arhaično. Vse nepretenciozno in low profile. Kot da bi oddajo gledal

“Eden bolj zanimivih televizijskih ali nasploh medijskih fenomenov se mi zdijo slovenska poročila iz tržaškega studia RAI.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE