Revija
#Evrovizija #Madonna #mediji #zunanja
Madonna, Palestina, MMC RTV Slovenija … nul points!
Logo 07.06.2019 / 11.30

En svet za ljubitelje Evrovizije — in tisti drugi, bolj realni, v katerem teče kri in s katerim ne želimo imeti opravka.

Zgornji screenshot: special guest star Madonna med nastopom v sobotnem evrovizijskem finalu v Tel Avivu, spodaj objeta plesalca z izraelsko in palestinsko zastavo.

Kaj nam sporoča MMC RTV Slovenija, ko z zvrhano mero samozadostnosti že v naslovu graja Madonnin evrovizijski nastop kot politikantstvo, ker sta dva od njenih plesalcev imela na hrbtih nalepljeno izraelsko in palestinsko zastavo?
Spletni portal RTV Slovenija izpostavlja, da je glasbena diva pod plazom kritik in sugerira, da bi Izrael moral zahtevati denar nazaj, ker je kršila pravila. Kazen bi torej bila pravična — recimo odvzem nemajhnega honorarja.
Še huje, ob glasovanju so podoben eksces izpeljali še predstavniki Islandije. Ob tem so na MMC dodali še besede slovenskega evrovozijskega komentatorja Andreja Hoferja — sicer še zdaleč ne edinega, ki je kritiziral Madonno —, ki je med prenosom po njenem nastopu rekel:
»Zdaj vem, zakaj je za prvo pesem izbrala tisto z naslovom Like A Prayer. Po tonaliteti sodeč bi kakšna molitev pa morda le pomagala.«

Sanje lepodušnežev

Kar bode v oči, je ta retorična samoumevnost novinarjev RTV Slovenija, ki se odločno zgražajo nad Madonno in Islandci zaradi kršenja pravil »nepolitičnega dogodka«, kakršna da je Evrovizija.
Ah, saj res. Že dolga leta opažamo, da gre za dogodek, na katerem prihaja do izraza zgolj in izključno najbolj kvalitetna in fantastična glasba …
Uradno stališče EBU o »nepolitični naravi Evrovizije« je torej tudi argument RTV Slovenija in nastopa kot argument in razlog zgražanja. Je pa tudi simptom.
Že mogoče, da obstajajo nekakšna interna pravila EBU, ampak ne bi si smeli domišljati, da obstaja »nepolitičnost« kot nekakšna od sveta ločena sfera, kjer se smemo ali celo moramo pretvarjati, da ta svet ni poln nasilja, vojn, pobojev civilistov in nedolžnih otrok …
In nenazadnje: ali mar »nepolitičnost« pomeni tudi to, da bi bilo treba temu primerno cenzurirati besedila pesmi nastopajočih? Kaj vse ta koncept implicira in s čim ga je mogoče zajeziti?
Zato bo prej držalo, da »nepolitičnost« na opisani način ni del rešitve, temveč del problema. Je način zatiskanja oči in sanjarjenje o lepodušništvu. Oblika bežanja pred realnostjo in metoda medijskega prepričevanja, da obstajata dva svetova: eden za glasbene navdušence — in tisti drugi, tragičen in krvav, ki ni naš in v katerem teče kri in s katerim ne želimo imeti opravka.

NAROČI SE
#Evrovizija #Madonna #mediji #zunanja
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke