Revija

Macht in oblast in izrojenost predstavniške demokracije

26.3.2021 / 06:10 Komentiraj
Zakaj je v Švici, kjer se s korono ukvarja sedem palčkov, toliko manj družbenih napetosti kot v SLO, kjer to dela princ teme?

Mineva dobro leto od začetka korona krize. Lani ob tem času ni nihče verjel, da bo javno življenje v Evropi po letu dni še vedno ustavljeno. Nihče si ni predstavljal omejitev osnovnih človekovih pravic in svoboščin. Ali da bodo recimo ministrski predsedniki nemških zveznih dežel s kanclerko na kriznem sestanku zasedali do pol štirih zjutraj in se na koncu odločili, da ukrepov po več mesecih lockdowna ne bodo začeli sproščati, temveč še bolj zaostrili, in ljudem za veliko noč skoraj povsem prepovedali iz stanovanj.

Slovenska vlada korona ukrepe ponavadi spreminja pozno zvečer, ti pa začnejo veljati praviloma naslednji dan. Francija je z dekretom predsednika ponovno skoraj povsem zaprla državljane v stanovanja. Italija je z novim premierom Draghijem pred dnevi uvedla prepoved gibanja in zaprla skoraj vse lokale in trgovine.

V večjem delu osrčja Evrope je zavladala diktatura izvršne oblasti in zdravstvene politike, ki ju avtoritativnost postavlja v središče...

“Demokracija, kakršno smo poznali do 15. marca 2020, je v Evropi na veliki preizkušnji.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE