Revija

Luka Lisjak Gabrijelčič: “Ljudje so podprli Golobovo diagnozo Janševe vlade.”

2.5.2022 / 06:10 Komentiraj
“Imeli bomo hegemonsko stranko z 41 poslanci s šibkimi koalicijskimi partnerji in šibko opozicijo. To ni dobro za demokracijo.”

Nedeljske državnozborske volitve so v slovensko strankarsko politiko prinesle pomembne spremembe, ki bi jo lahko zaznamovale tudi na dolgi rok.

Odločili so se za novo smer v slovenski politiki, saj so s 34,5% zaupali oblast novoustanovljenemu Gibanju Svoboda, ki ga vodi Robert Golob, potem ko mu vladajoča nomenklatura ni omogočila novega mandata na čelu Gen-I. S tem se odpirajo številne vzporednice s preteklimi volitvami.

Volilni rezultat pa je prinesel še druge drastične spremembe v slovenskem strankarskem političnem prostoru. O tem, kaj bodo spremembe pomenile za Slovenijo, smo se pogovarjali z Luko Lisjakom Gabrijelčičem, urednikom revije Razpotja in raziskovalcem na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti.

“Malo levi in malo desni”

Kakorkoli obračamo, volilci so tudi s taktičnim glasovanjem izrazili željo po spremembi oblasti. Kaj je bil po vašem ključni razlog, da so volilci množično odšli na volišča in prepričljivo podprli listo Gibanje Svoboda?

Rezultati...

Srednjeročno se bo Slovenija navezala na Nemčijo in ustvarila blok z državami, ki bodo poskušale zgladiti odnose z Rusijo. To je zmotna politika, toda to se bo najbrž zgodilo. — [Fotografija: Andrej Petelinšek/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE