Kolumne

Ljudje sporočajo politični eliti: Ne upoštevamo vas.

23.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Učinek je ravno nasproten. Z neokusnim proslavljanjem tridesetletnice samostojnosti SLO vladajoči samo še povečujejo prepad.

Ko je Ninamedia pred praznovanjem 30-letnice osamosvojitve Slovenije spraševala slovenske državljane, ali je novonastala država upravičila njihova pričakovanja, jih je komaj nekaj manj kot tretjina odgovorila “da”. Kar pomeni, da je komaj tretjina državljanov Slovenije zadovoljna z lastno državo, dve tretjini pa ne.  

To je zanimivo, čeprav ne presenetljivo dejstvo. S samostojno slovensko državo je pravzaprav že permanentno nezadovoljnih — če zanemarimo nekaj izpadov evforije — večina Slovencev.

Enako nepresenetljiv je tudi glavni razlog za to nezadovoljstvo. Razlog je namreč že vrsto let nezadovoljstvo z demokracijo v Sloveniji.

To potrjuje rezultate, ki sem jih skozi leta zbrala med proučevanjem slovenskega postsocializma. Tudi moji informanti so skoraj brez izjeme izpostavljali, da to, kar imamo v postsocialistični Sloveniji, ni “nobena demokracija”. In pogosto dodali oceno, da je bilo v socialistični Jugoslaviji več demokracije.

Že 1500 let

Večkrat...

“Zagovorniki samostojnosti radi trdijo, da veče, vaške skupnosti, tozdi, sozdi itd. niso bili demokracija. Pahor se celo smeši, da imamo demokracijo samo zadnjih 30 let.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE