Kolumne

Ljubljana–Unec–Ronke–Rim: Dobrodošli

4.8.2021 / 06:05 Komentiraj
Dedek je bil Kraševec, zaveden Slovenec. Ampak fašisti gor ali dol, italijanska kultura je bila vedno del njegove identitete.

Ljubljana ob pol petih zjutraj. Počasi se vozim skozi skoraj prazno mesto. Lovim prvi jutranji let s tržaškega letališča Ronke proti Rimu, kjer je italijansko predsedstvo G20, foruma 20 največjih svetovnih gospodarstev, organiziralo prvo srečanje ministrov za kulturo v zgodovini tega združenja.

Kaj ima kultura z gospodarstvom? Kar precej, a o tem kasneje.

Na Dolgem mostu zavijem levo na avtocesto proti zahodu. Kolikokrat smo s starši prevozili to pot, ko smo se iz Ljubljane vračali v Trst, kjer sem preživel prva leta svojega življenja. Le da takrat seveda ni bilo avtoceste. Bila je tista ozka, ovinkasta asfaltirana steza, ki je povezovala Ljubljano s Trstom (pa tudi Istanbul s Parizom). Orient Express v fiatu 124. Tu in tam mi zastoji na primorski avtocesti omogočijo, da podoživim tiste neskončne vožnje preko Notranjske in Krasa do morja. Tokrat je avtocesta bolj ali manj prazna, hvala bogu, ker do leta nimam prav veliko časa.

Kultura ni uniforma

Čez dobrih 20 minut...

“V Palazzu della Civiltà Italiana je danes svetovni sedež modne firme Fendi. Po njenih marmornatih hodnikih ne odmevajo usnjeni škornji Dučejevih škvadristov, temveč zelo drage visoke pete.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE