Kulumne
#Putin #Rusija #Slovenija
Ljubljana-Kijev (7.) | Potemkinove pelargonije, drugič: Pussy Riot live!
Logo 24.03.2022 / 06.10

Pravoslavni bog mi je priča, da še nikoli nisem bil na punk koncertu. Ampak tokrat naj bo. Ko so ravno one. Grem iz firbca.

Nadjo Tolokonikovo (tretja z leve) je rusko ministrstvo za pravosodje 30. decembra lani uvrstilo na seznam "tujih agentov". — [
Rusi Riot in Potemkinove pelargonije: PUTIN GO HOME!
članek je odklenjen

Več kot dva tisoč dni pozneje, ko cela Slovenija z vlado na čelu kar tekmuje, kdo bo pokazal s prstom na več Putinovih navijačev — kar je danes nova, na lepem tako udomačena in ponavadi faljena zmerljivka kot “fašist” —, se je vredno spomniti, kako vdano in služabniško smo Putina takrat sprejeli. Od predsednika, ki ga je povabil, pa do Krajnskogorcev, ki so za to priliko zašvasali kanalizacijo in posadili sveže pelargonije na ganke.

Jaz sem bil zgrožen. Nad obiskom samim in nad ukrepi, ki so ga spremljali. Danes dodajam, da med naštetimi Putinovimi žrtvami takrat še ni bilo Navalnega. 

Pa še ta link dodajam. Zdaj sem ga šele opazil. Sluzavost protokolarnega dopisnika je včasih mejila na genialno ironičnost. Tokrat oz. takrat se je pa res presegel.

Domača naloga

Dodajam — če še ne veste —, da bo v četrtek, 26. maja, ob 20:00 na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi koncert skupine Pussy Riot. Vstopnico že imam. Pred tednom dni so bile na Eventimu že skoraj razprodane.

Pravoslavni bog mi je priča, da še nikoli v življenju nisem bil na punk koncertu. Ampak tokrat za spremembo naj bo. Ko so ravno one. Grem iz firbca.

Še več! Za domačo nalogo sem na Amazonu naročil knjigo z naslovom Comradely Greetings: The Prison Letters of Nadya and Slavoj (S tovariškimi pozdravi: Nadjina in Slavojeva zaporniška pisma).
​{embed_info_box}196419{/embed_info_box}

Iz predstavitve:

“Nadežda Tolokonikova, zaprta zaradi udeležbe pri protiputinovskem performansu, in slovenski filozof Slavoj Žižek debatirata o umetniški subverzivnosti, političnem aktivizmu in prihodnosti demokracije na podlagi idej Hegla, Deleuza, Nietzscheja in celo Laurie Anderson. Radikalca, ena v ruskem taborišču za prisilno delo, drugi pa daleč za njenimi zidovi, neglede na jezikovne in generacijske ločnice strastno dokazujeta, da “še vedno obstajajo skupni cilji, za katere se je vredno boriti”. Njuna ganljiva, eruditska, svetovljanska korespondenca se razvije z vso lirično urgentnostjo.”

Tuja agentka

Da spomnim: Pussy Riot so ruski ženski punk bend in konceptualna umetniška skupina radikalno feminističnih aktivistk. Pussy Riot so 21. februarja 2012 v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika izvedle ad hoc performans z naslovom Punk Prayer — v protest proti podpori, ki jo je ruska pravoslavna cerkev dajala Putinu med volilno kampanjo. Tolokonikova, Marija Aljohina in Katarina Samucevič so bile obsojene za “huliganizem, porojen iz verske mržnje” na dve leti zapora. Samucevičevo so po dveh mesecih prestajanja kazni pogojno izpustili na prostost, Tolokonikova in Aljohina pa sta prebili v zaporu 21 mesecev, dokler ju ni Duma ob 20-letnici ruske ustave skupaj s še drugimi zaporniki pomilostila.

Nadjo Tolokonikovo je rusko ministrstvo za pravosodje 30. decembra 2021 uvrstilo na seznam “tujih agentov”.

Tako da vemo, s kom bomo imeli opraviti na Metelkovi. Pa še tule je nekaj svežega, kar si lahko o Tolokonikovi preberete v slovenščini 

In zdaj ta tekst. Rusi Riot in Potemkinove pelargonije: PUTIN GO HOME!

NAROČI SE
#Putin #Rusija #Slovenija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke