Kulumne
#vlada #vojna #Rusija #Ukrajina
Ljubljana–Kijev (4.): Do 24. aprila nam bodo naprej metali, da smo za Ruse
Logo 03.03.2022 / 06.10

To ni bil shod v podporo Ukrajini. To je bil režimsko sklican, požegnan, insceniran predvolilni shod stranke v barvah Ukrajine.

Pa saj shoda ni organizirala vlada. Tehnično gledano ne. Organiziralo ga je Kulturno društvo Ljubljana–Kijev. Kot govornik je nastopil tudi njegov predsednik dr. Evgenij Gorešnik. — [
F.A.BOBO

To ni bil shod v podporo Ukrajini. To je bila predvolilna manifestacija stranke, ki se slučajno kiti z isto barvno kombinacijo kot uboga Ukrajina in ki je reklamo za fake svobodoljubnost nesebično delila s prijateljskimi strankami.

Bizarno je bilo to, da so demonstracije bile režimske. Od oblasti sklicane, požegnane in inscenirane — in kot take tako nevredne udeležbe kot tudi pokončne državljanske pozornosti.

Sramotno pa je to bilo zato, ker je vlada s tem urbi et orbi uzurpirala trpljenje in nesrečo ter neuklonljivost in pogum ukrajinskega naroda. In to s tem pritlehnim ciljem, da se zagrebe za nekaj glasov več na volitvah. Fej!

Tehnično gledano

Še bolj sramotno — dasiravno bolj prikrito in zvito — pa je bilo, da so slovenski desničarji s svojim magari iskrenim manifestiranjem protivojnega sentimenta zaprli usta vsem, ki bi jih utegnil zmotiti ta zrežirani vladni rom-pom-pom. Držite z Ukrajinci? Seveda, brezrezervno! Super. Le zakaj bi torej imeli kaj proti, če je shod tako rekoč vladen? Ali ste morda za Putina?

Pa saj shoda ni organizirala vlada. Tehnično gledano ne. Organiziralo ga je Kulturno društvo Ljubljana–Kijev. Ljubljana–Kijev ni samo naslov te rubrike, temveč tudi ime očitno res registrirane pravne osebe. Vlada se je zašlepala na mešano društvo, da bi ustvarila vtis, da zna koketirati z ulico in čustvovati z žrtvami vojaške agresije — in se prikupiti volilcem.
​{embed_info_box}193593{/embed_info_box}

To je to

O tem sprevrženem načinu razmišljanja se lahko podučite v torkovem članku, ki ga je objavila medijska podružnica vlade pod zgovornim naslovom Možno le v Sloveniji: Raje proti Janši kot za Ukrajino:

“Leva politična opcija […] noče delovati vključevalno, zato so zase organizirali shod, ki bo potekal že danes [v torek, op. MC] [in] na [katerega] vabijo […] nevladniki [kot] Inštitut 8. marec, Protestna ljudska skupščina, Amnesty International, Mirovni inštitut in društvo Danes je nov dan”.

To je to. Do 24. aprila nam bodo kar naprej naprej metali, da smo za Putina. 

Mar za mir

Tem provladnim norcem očitno ni jasna razlika med politiko in civilno družbo. Oni mislijo, da je to isti rang človeške drže, če se za prenehanje vojne v Ukrajini zavzemajo ministri neke vlade in njej naklonjeni politiki — in če se za isto stvar zavzemajo državljani, ki nimajo drugega orožja razen svojih glav in src, glasilk, dlani in visoko dvignjenih pesti, pa transparentov in zastav.

Protestni shod je spontan in državljanski — ali pa je zgolj manipulativna predvolilna politična manifestacija. Neglede na predmet protesta.
​{embed_info_box}193594{/embed_info_box}

Da so bili na trgu udeleženci, ki so na shod prišli prostovoljno, spontano? Kot državljani, ki jim je mar za mir? Seveda. Absolutno. Na to so organizatorji računali. Ljudi ni težko zmanipulirati. Uspeh zagotovljen. Če jih povabiš na protest proti Putinu, jih ziher pride dvakrat, trikrat več, kot če jih povabiš na navaden predvolilni shod SDS.

Hudobno, a upravičeno domnevam, da so mnoge med njimi pripeljali v Ljubljano s strankarskimi avtobusi. Množica je bila namreč sumljivo precejšnja oz. precej večja od tiste dan prej na demonstracijah nevladnih in protivladnih Pussy Riotov na Trgu Republike. Kar kao dokazuje, kakšno podporo da med folkom uživa ta vlada.

Čas jastrebov, ne golobov

Napisal sem že, da bo ta vojna izboljšala ratinge vlade in še posebej ratinge barvno usklajene vladajoče stranke. Nisem si pa mislil, da bo ta SDS populizem šel tako daleč — in že tako kmalu! —, da si bodo organizirali ulični protest, s katerim bodo poskušali dokazovati, da je vlada glavni in edini zveličavni ljudski zagovornik Ukrajine.

Bojim se, da bo ta vojna trajala še več kot mesec in pol in da bo slovenska vladna garnitura to dodobra izkoristila v propagandne namene. Priča bomo najbrž še precej podobnim neokusnostim — in še dodatni radikalizaciji predvolilnega diskurza. Vojna je čas jastrebov, ne golobov miru.

NAROČI SE
#vlada #vojna #Rusija #Ukrajina
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke