Kolumne

Ljubljana je baje bolana: Kako uspeti v podsvetovih domačije, ki zlorablja

8.9.2022 / 06:10 Komentiraj
Spremljala sem oblikovanje številnih podsvetov. Kako so se ljudje silili zraven kot vešče. Neglede na to, koliko jih je to stalo.

Obstaja rek: "Ljubljana je bolana." In obstaja zelo veliko načinov, kako si ga je mogoče razlagati.

S tem rekom marsikdo komentira novice o posilstvih zadrogiranih žensk in deklet na umetniških zabavah. Kot da se kaj takega ne more dogajati drugje. Zunaj Ljubljane. In kot da se kaj takega drugje ne dogaja. Če ne v Sloveniji, pa zunaj Slovenije.

Z istim rekom sem slišala ljudi komentirati to, kar je o svojih osebnih izkušnjah s seksualnimi zlorabami v kulturniškem okolju, povezanim z NSK, povedala Maja Megla. Nekdo drug je dodal, da ne razume, kako je mogoče govoriti o seksualnih zlorabah, če ženske same hodijo na tovrstne zabave. Se drogirajo. Se odločajo za seksualne prakse, ki vključujejo trpinčenje, poniževanje itd.

Samo ja pomeni ja

Kar je seveda res: o posilstvu govorimo, ko ženska noče spolnega odnosa, a do njega proti njeni volji vendarle pride. Toda če ženska sama pristane na katerokoli in kakršnokoli vrsto seksa, je to že spolna zloraba? Ali ne?

Skratka,...

”Ja, domačija zlorablja. V zameno pa nudi občutek vrednosti. Sprejetosti. Varnosti. Pomembnosti. Nudi ugled. Spoštovanje drugih. Tudi zavist. Itd.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE