Kolumne

Ljubi domovino takoj zdaj: “Slovenija, mi ti se kunemo!”

2.7.2021 / 06:05 Komentiraj
Nikoli ne veš točno, kaj moraš početi, če želiš dostojno in častno praznovati, kako se moraš počutiti in o čem razmišljati.

Prejšnji petek so spletni algoritmi poskrbeli, da sem se že v zenitu dneva ogrel za tematiko dneva.

V uradni del praznovanja sem vstopil popoldne. Premislek o državnem prazniku sem začel z istoimenskim esejem Luke Lisjaka Gabrijelčiča, pred desetletjem objavljenim v Razpotjih. Ob filmu Razseljena oseba da bi kot narod lahko doživeli katarzična spoznanja. Esej sem delil, nato pa uvodni del praznovanja zaključil s prispevkom Misliti domoljubje = misliti s svojo glavo Ota Lutharja, objavljenem na spletišču Disenz. Nekaj udarnih citatov o brezveznosti domoljubja. Mi je pasalo.

V mestu je mladi Dubrovčan poleg burekov in pic delil še čestitke. Nekateri so jo zavrnili, češ da ne praznujejo, meni je bilo pa kul. Plačal sem samo za pico, dobil pa še genuine čestitko.

Alternativni protest

Kot do sedaj že marsikateri protest, sem tudi tokratnega spremljal s kozarcem piva v roki na varni razdalji aktivnega neudeleženca. Torej, je bil to protest ali proslava? Ker prireditev je...

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitev prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije; Ljubljana, 25. junija 2021. — [Fotografija: Igor Napast]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE