Kolumne

Licence to learn to kill: Čeprav je daleč Kikinda, zdaj gremo v vojsko mi

20.1.2020 / 06:10 Komentiraj
Čudno, prečudno, da predlaga vojaško obveznost ravno desnica, ki sicer z gnusom zavrača nesvobodne obveznosti do države.

[Update: To je bil samo PR foršpan predsednika SDS, ki so ga desničarski piškotkarji, ko sem to pisal — v četrtek zjutraj —, pridno distribuirali, potem pa je nekaj dni pozneje SDS dejansko vložila ta predlog v parlamentarno proceduro.]


Prejšnji teden je Janez Janša — kar tako, na lepem, z jasnega in brez posebnega povoda, ampak saj veste: sovražnik nikoli ne počiva — na Facebooku objavil idejo, da je treba ponovno uvesti vojaško obveznost. Tako imenovano vojaško usposabljanje. Vsaj šestmesečno. Vsaj za prihodnjih deset let.

Janševi argumenti so, da »Slovenska vojska nima nobene rezerve več«. Ker da so jo »levičarske vlade« tako »osiromašile in ponižale«. In da hvala bogu, »da se vsaj slovenska javnost bolj zaveda nujnosti tega ukrepa kot pa vlada«.

Ker sem samo nekoč davno, pradavno odslužil vojaški rok v mojih časih še kolikor-toliko miroljubni, pozneje pa agresorski JLA in na vse skupaj pozabil, se ne čutim kompetentnega, da bi se o...

»Aja, saj res, to je ta večna prešernovska struktura: »naj sinov/zarod nov/iz vas bo strah sovražnikov« …
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE