Kolumne

Levičarji, desničarji, resničarji: Bitka za misinterpretacijo Zorana Stevanovića

11.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Končno ste dobili to vašo politiko nesvrstanih. Dobili ste nekoga, ki res ni ne lev ne desen — ker ne ve, kaj to sploh pomeni.

Ne biti niti lev niti desen je vsaj na slovenski politični sceni že tako rekoč od nekdaj ena od najvišje rangiranih političnih vrednot. Misel, da je najbolje ali celo častno ne spadati nikamor in ne pripadati nikomur, je bila vedno zapeljiva, ker je sugerirala in še danes sugerira neko tretjo pot, alternativo. Obenem pa legitimira distanco in skepso do političnega angažmaja in nam prodaja poceni odpustke za državljansko nezainteresiranost.

Ampak zdaj ste končno dobili to politiko nesvrstanih, da tako rečem, ki ste si jo vedno želeli. Dobili ste nekoga, ki res ni niti na levici niti na desnici — ker preprosto ne ve, kaj to dvoje sploh je.

Namesto levičarjev in desničarjev ste dobili resničarje.

Kaj najbolj zabava

Fenomen Zorana Stevanovića je zaskrbljujoč, obenem pa tudi smešen. Mene najbolj zabava — čeprav ne tudi čudi — to, kako se ga vsi otepajo in ga odrivajo drugam. V drugi politični tabor. Da ja ne bi bil njihov. Da ne bi izpadlo, kot da imajo z njim...

“Ne biti niti lev niti desen je vsaj na slovenski politični sceni že tako rekoč od nekdaj ena od najvišje rangiranih političnih vrednot.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE