Kolumne

Laž se izplača. Vsaj Juliji Adlešič, Dikaučiču, Vizjaku …

25.11.2021 / 05:10 Komentiraj
Duh časa. Lažnivci so med nami. Pripisujejo si status žrtve. Socialna logika. V slovenski kozmologiji so žrtve moralni vzor.

Adlešičeva je končno priznala, da si je sama odrezala roko. Tisti, ki so to trdili že od začetka, so imeli prav. Kar pa je piškava zmaga. Kajti Adlešičeva, vedno lepo urejena in v spremstvu svojega odvetnika Borisa Grobelnika — to se medijem zdi pomembna informacija —, je odkorakala s sodišča brez kazni. Kazen, ki jo je za svoje dejanje lahko dobila, je namreč že prestala v obliki hišnega pripora.

Grobelnik pravi, da je za odločitev, da sprejmeš tako “težko odločitev”, da priznaš, potreben čas. Seveda pa je Adlešičeva to “težko odločitev” sprejela točno v trenutku, ko ji je koristila. 

Zakaj to pišem? Zato, ker Adlešičeva uteleša današnjo logiko racionalnega socialnega delovanja. Ustvarjati všečen videz. Plus lagati po potrebi. Plus imeti ob sebi strokovnjaka, ki to laganje strokovno vodi. Plus uporabljati kalkulativni um. Logika, da cilj posvečuje sredstvo. Posebej, če račun plačajo drugi.

Krivda in manipulacije

Julijin račun bomo...

“Tega na slovenskem kovid primeru ni mogoče razložiti medicinsko. Ali psihiatrično. Ampak družboslovno. — [Fotografija: Damijana Žišt]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE