Rubrike

Lavoslav Schwentner: “Prodaja knjig je vedno uganka.” [odlomek iz romana]

25.4.2021 / 06:00 Komentiraj
Brodník je poklon Tanje Tuma znamenitemu založniku in založništvu samemu — temu “najtežjemu in najlepšemu poklicu na svetu”.

Brodník je zgodovinski roman Tanje Tuma o znamenitem založniku slovenske Moderne in knjigarnarju Lavoslavu Schwentnerja (1865–1953). Delo je avtoričin poklon založniku Lavoslavu Schwentnerju in založništvu — najtežjemu in najlepšemu poklicu na svetu. 

Tanja Tuma prepleta Schwentnerjevo zasebno in poklicno življenje in ga povezuje z literati, ki jim je izdajal knjige. V Brodníku sledimo srečanjem založnika z Ivanom Cankarjem in tudi s strastnim bralcem in politikom Henrikom Tumo v počitniški atmosferi Kranjske Gore in jih vse skupaj postavila tudi pred vprašanje ženskih pravic. Njena domišljija je podkrepljena s številnimi zgodovinskimi dejstvi. 

Tanja Tuma je profesorica francoščine in angleščine in je zapisana založništvu. Po nekaj letih službovanja v Cankarjevi založbi je leta 1996 ustanovila Založbo Tuma in v njej delala dvajset let. Kot pisateljica se je preizkusila v zgodovinskih romanih. Bogat zgodovinski oris dobe dopolnjuje spremna beseda Roka...

Lavoslav Schwentner (1865–1952).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE