Kolumne

Kulturo na trg? Na katerega pa? Kje vidite kakšen trg?

13.7.2020 / 06:10 Komentiraj
Nakar od umetnikov še zahtevajo, da bodo ustvarjali razumljive, všečne poskočnice v čast in slavo domovini, gospodarju?!

Ko sem ta teden bral, da je britanska vlada sprejela paket izredne pomoči kulturni industriji v višini več kot milijarde in pol funtov (1,74 milijarde evrov), mi je bilo takoj jasno, da provladni borci za novo socialno pravičnost in avtohtono slovensko kulturno dostojnost po meri desnega človeka tega ne bodo kar tako gladko pogoltnili.

In res: samo nekaj dni je trajalo, da so ugotovili, da je britanska pomoč kulturi v bistvu zanemarljiva, če primerjamo njihov in naš BDP, ker da je predsednik vlade Boris Johnson kulturnikom naklonil procentualno približno šestkrat manj, kot njihovi slovenski kolegi že tako ali tako letno poberejo s te naše dobro obložene mize — pa vendar še dodatno izsiljujejo »s protesti v obliki slačenja in vandalizirajo javne stavbe«.

»Nesreča v nesreči je, da ta slovenski resentiment proti kulturi časovno in duhovno sovpada z vzponom populistov, ki jih kultura ne bi zanimala niti v primeru, če bi jo slučajno razumeli.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE