Kolumne

Kulturni boj vizualij: Estetizacija rasizma? Ne, gnusifikacija levičarstva.

16.5.2019 / 06:10 Komentiraj
Z ogabnim plakatom nad ogabno naslovko. Problem sovražnega govora rešen! Jože Biščak se bo usral pred Katarino Stegnar.

Kaj je bolj dizgasting? Tista zloglasna naslovnica Demokracije avgusta lani s fotošopano alegorijo plavolase nedolžnosti, ki jo šlatajo roke beguncev — češ, »Z migranti v Slovenijo prihaja ›kultura posilstev‹!« —, ali kritična, aktivistična persiflaža taiste naslovnice v obliki plakata, na katerem vidimo golo žensko telo, posneto od zadaj od kolen do ramen, ki ga črno pobarvane roke grabijo za stegna, rit in boke in ji trgajo dol modrček?

Oboje je ogabno. Enako ogabno.

Prepričanje, da plakat, ki se kao intelektualno, umetniško, konceptualno bori proti primitivnemu desničarskemu mediju za distribucijo protimigrantskega resentimenta, ni in ne more biti ogaben, ker je v službi človečnosti, je popolna zmota.

Cilj ne opravičuje sredstev. Plakat je — na svoj način in neglede na svoj namen in sporočilo — prav tako ogaben in škodljiv kot naslovnica.

You name it

Inkriminirani plakat — nalepljen na 19 panojev po Ljubljani od 10. do 20. maja — je umetniška...

Iz promocijskega materiala Festivala performansa: Katarina Stegnar (leve tri fotografije) s projektom #hatebetter in Rok Kravanja (desna fotografija) s projektom Lahko ti podarim samo užitek. — [Vse fotografije: Miha Fras]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE