Kolumne

Kulturni boj: Če ne razumeš pravil, ne moreš zmagati na volitvah

6.4.2022 / 06:05 Komentiraj
Slovenci imajo žrtve za najbolj moralne osebe. Zato mora Golob samo vztrajati v vlogi žrtve. V katero ga je potisnil Janša sam.

Vučićeva in Orbánova zmaga na volitvah nista nepričakovani. Tako v Srbiji kot na Madžarskem so javnomnenjske ankete napovedovale opoziciji bistveno boljše volilne izide. Nepričakovana sta kvečjemu ogromna poraza njunih protikandidatov. 

Potek dogodkov potrjuje teze, o katerih sem že večkrat pisala. Namreč, da politika ni sfera racionalnega delovanja volivcev in tudi ne političnih programov. Politika je stvar nezavednega delovanja volivcev. Pri tem igra ključno vlogo zgodovinsko vzpostavljena socialna in kulturna tirnica. Ta tirnica je namreč utelešenje tega, kako ljudje ravnajo na pravilen, moralen ali vsaj sprejemljiv način.

V tem smislu je mogoče reči, da sta na volitvah na Madžarskem in v Srbiji zmagali srbska in madžarska zgodovinsko vzpostavljena socialna in kulturna tirnica. Vučić in Orbán kot njuna zastopnika.

Velika Rusija

Isto se dogaja v Rusiji. Podpora Putinu zaradi vojne v Ukrajini raste. Danes ima Putin med Rusi večjo podporo, kot jo je imel pred...

Robert Golob pred tako imenovanim avtobusom svobode svojega Gibanja Svoboda. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE