Revija

Kultura na kraju zločina (3.): Denar, širokopoteznost in politična volja

24.4.2021 / 06:05 Komentiraj
Če bi se Rotovnik 32 let namesto s CD bavil s kulturnimi investicijami — kot zna —, bi NUK 2 in nova Drama že zdavnaj stala.

Nadaljevanje tekstov Kultura na kraju zločina (1.): Mitja Rotovnik je za trenutek odložil delo (20.4.) in Kultura na kraju zločina (2.): Rotovnik je bil Malraux, jaz pa Jack Lang (22.4.).


Zakaj danes ni te širokopoteznosti, ki je pripeljala do ideje in izgradnje Cankarjevega doma? Ker ne delajo več takih kot Rotovnik? Ker ni več dovolj denarja? Ali politične volje? So se tako zelo spremenile družbene prioritete? Ali nima samostojna država Slovenija višjega BDP kot nekdanja jugoslovanska republika pred štiridesetimi leti? Je to samo posledica kulture in kulturne politike tja v en dan? Razfrčkavanje sredstev? So bile kulturne investicije in veliki nacionalni projekti v bistvu posledica slavilne socialistične megalomanije? Materializacija svetle prihodnosti? Ali kapitalizmu — in domoljubom, če smo že pri tem — kulturno razkošje ali vsaj bogastvo ne pomeni nič (takega) za čast in slavo družbeno-ekonomske ureditve in mile nam domovine?

Filozof, ki ne...

“Ali kapitalizmu — in domoljubom, če smo že pri tem — kulturno razkošje ali vsaj bogastvo ne pomeni nič (takega) za čast in slavo družbeno-ekonomske ureditve in mile nam domovine?” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE