Kolumne

Kultura in hvaležnost v zavetju (in na prepihu) korona virusa

26.10.2020 / 05:10 Komentiraj
Ministrstvo za kulturo je ustanova, ki se razrašča premosorazmerno z inertnostjo in netransparentnostjo kulturnega aparata.

Ko boste ob morbidnih jesenskih večerih posedali doma pod ključem policijske ure, razmišljajte pred spanjem o nekaterih aktualnih kulturniških dilemah. To vam dajem za domačo nalogo.V zavetju pandemije, pod radarjem pozornosti zaskrbljene, frustrirane, jezne in nadzorovane javnosti, vlada dela marsikaj, kar bi nas moralo zanimati.

To se dogaja še posebej intenzivno na kulturnem področju, ki je večjemu delu javnosti nezanimivo tudi v normalnih razmerah, v trenutni situaciji pa se za nameček zdi tudi nebistveno.

Vlada to spretno izkorišča in ureja navidez malenkostne in birokratske — sicer ne vedno nepomembne, zdaj kadrovske, zdaj organizacijske, zdaj finančne —, pa vendar precedenčne zadeve.

Vlada dela. Tako kot včasih pridni Zoki. S to razliko, da po zaslugi kitajsko-grosupeljskega virusa, ki hara po Sloveniji, zdaj to zgleda bolj zlovešče.

Primer te deložacije je intriganten na več nivojih. Upravičenost in

»Sam sem do teh dilem popolnoma nevtralen, da ne rečem brezbrižen. Dotične institucije zagotovo ne bodo ostale brez strehe nad glavo.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE