Kulumne
#golob #volitve #vlada
Kula ni več. Kula ni več. (Pa še marsikoga.) Zdaj gre za Svobodo!
Logo 25.04.2022 / 06.10

Golobu prerokujem, da bo vladal vsaj dva, če ne tri zaporedne mandate. Prihaja čas stabilizacije in normalizacije politike.

Podpredsednici Gibanja Svoboda Marta Kos (levo) in Urška Klakočar Zupančič (v sredini) režeta torto po zmagi na volitvah. — [
  • 1. Z rezultati volitev so lahko zadovoljni vsi. Premočni zmagovalec Golob itak. Pa tudi KUL, do neke mere. Dve leti so delali na tem, da bi tako ali drugače defenestrirali to neprijazno, semirevolucionarno vlado na horuk — četudi zdaj niso dosegli takega uspeha kot nekoč vsak zase.
  • 2. Če jima to kaj pomeni, sta lahko zadovoljna celo Bratušek in Šarec, ki sta se žrtvovala za Golobovo zmago. Prepričan sem, da sta tudi onadva prispevala k Janševemu untergangu. Zveni cinično? Saj je tako mišljeno. Njunega odhoda ne bo nihče objokoval. Sta pa nedvomno pripomogla.
  • 3. Zadovoljen je lahko tudi Mesec, ki je k zmagi prispeval še več — in bil kaznovan s tem, da je Levica samo za las prestopila prag. To je bilo sinoči zelo mučno in napeto spremljati. Ne bi mu bilo treba zaradi tega odstopiti. Ampak če je že tako načelen, potem je to treba ceniti.
  • 4. Tanja Fajon je lahko zadovoljna, ker ji je oz. ji še bo kljub tudi slabšemu rezultatu uspelo postati junior partnerka v prihodnji vladi. Moja prognoza je, da bo v odnosu do Goloba postala to, kot je bil Tonin v odnosu do Janše. Zanimivo bo opazovati to psihološko dinamiko.
  • 5. Zadovoljna je lahko tudi defenestrirana desnica sama, saj je doživela kolikor-toliko časten, čeprav še kar boleč poraz — tolažeč se kvečjemu z izboljšanjem volilnih rezultatov vsaj svojega trdega jedra SDS in NSi v primerjavi s prejšnjimi volitvami.
  • 6. Najbolj so lahko seveda zadovoljni v Gibanju Svoboda. Zmagali so z osupljivo prednostjo. Pa saj so si jo zaslužili. Tudi zato, ker so na koncu nesebično in jasnovidno dobesedno pozivali ljudi, naj volijo tudi druge Kulovce, da bodo z njimi ja lahko sestavili trdno koalicijo.
  • 7. Zakaj Golob? Ne zato, ker je bil najboljši anti-Janša in ne-Janša. Ne zato, ker bi znal najbolje artikulirati zamere do te vlade. Ne zato, ker je kao nov obraz. Ampak zato, ker je izven sistema, kakršnega poznamo in po katerem Slovenija deluje. Vsaj upanje vzbuja, da je res.
  • 8. Golob se je infiltriral pod prapor levice, prepuščal dirty job sesuvanja janšizma SD, LMŠ, SAB, Levici in sam vlekel nase podeseterjen bes desnice. S tem je na en mah nevtraliziral sistemske, parketarske zaveznike, kot tudi ekstremne, populistične stranke. Golob je naš Macron.
  • 9. Golobu z gotovostjo prerokujem, da bo vladal vsaj dva, če ne tri zaporedne mandate. On bo stabiliziral slovensko politiko. Že to je dosežek — za začetek —, da bo po zaslugi njegove prepričljive zmage v parlamentu samo še pet poslanskih skupin namesto dosedanjih ducat.
  • 10. Te volitve niso bile prelomne samo zaradi defenstracije desnice, ampak tudi zato, ker smo se končno in enkrat za vselej znebili teh večnih strank à la DeSUS in politikov kot Jelinčič. Pa padalcev kot Aleksandra Pivec. Pa te namišljene sredine, ki se dela, da ne spada nikamor.
  • 11. Nova opozicija bo seveda skrbela za to, da se ta famozna slovenska razklanost ne bo še tako hitro zacelila. Golobovi koalicijski partnerji se bodo v tem duhu morali zavedati, da ne bodo smeli več nasedati desničarskim provokacijam. Morali bodo delovati, kot da janšizma ni več.
  • 12. Golob nam ne more garantirati, da se bosta pod njegovo vladavino cedila samo med in mleko, niti mu tega nismo dolžni verjeti. Tudi ne moremo vedeti, kaj vse bo od obljubljenega uresničil. Lahko pa se zanesemo, da se bo z novo vlado začela plašno in počasi vračati normalnost.
NAROČI SE
#golob #volitve #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke