Kolumne

Krizno ukrepanje: V sobi je slon, ki dela škodo. Delamo se, kot da ga ni.

19.11.2022 / 05:05 Komentiraj
Pragmatizem se je pogosto izkazal za učnkovitega. Zdaj, ko bi ga res rabili, pa takih protokolov nimamo ali se jih ne držimo.

Moj oče je kot mlad zdravnik in kirurg v nastajanju služil JLA v zagrebški vojaški bolnišnici. Del njegovega služenja narodu je bilo izobraževanje na področju vojaške medicine, ki vključuje tudi protokole v kriznih situacijah. Kako naj saniteta deluje na bojišču oziroma v njegovi neposredni bližini, v ekstremnem položaju, ko se recimo pred številčno omejeno zdravniško ekipo znajde avtobus, poln ranjencev?

Takrat veljavna doktrina je temeljila na principu triažnega talona, ki je nastal že v času 1. svetovne vojne. Protokol je v osnovi dokaj preprost. Najbolj izkušen zdravnik opravi hitro triažo in razporedi ranjence v štiri skupine: od lažje ranjenih do tistih, ki se borijo za preživetje.

Kavelj 22

Na tej točki pa nastopi svojevrsten kavelj 22. Medicinska ekipa se namreč najprej posveti lažje in težje poškodovanim. Najhuje ranjeni torej pridejo na vrsto na koncu. Zdravniki to skupino dobesedno samo pogledajo, če je kdo slučajno še živ. In če je,...

”V sobi je slon. Ker pa lebdi nad našimi glavami, se lahko neglede na katastrofalno škodo, ki jo očitno povzroča, vztrajno delamo, kot da ga ni.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE