Rubrike

Krištof Jacek Kozak: »Prepričljiva življenjskost Bevkove dramatike« [odlomek]

4.10.2020 / 06:05 Komentiraj
France Bevk ni bil predvsem dramatik, vendar se je z nekaterimi navedenimi deli suvereno vpisal v slovenski dramski kánon.

Po tekstu Alenke Puhar prejšnjo nedeljo objavljamo ta teden iz Bevkovega albuma Od Pestrne do Čedermaca (Mladinska knjiga Založba), posvečenega 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Franceta Bevka (1890—1970), še izbrane odlomke iz eseja Krištofa Jacka Kozaka. Komparativist in filozof, docent za književnost na FHŠ Univerze na Primorskem, se osredotoča na manj znane in skromnejše aspekte Bevkovega dramskega opusa.

Album France Bevk z več kot 250 fotografijami, dokumenti in rokopisi celovito osvetljuje njegovo ustvarjanje, življenje in delovanje. Življenjski in literarni portret Franceta Bevka pa so poleg Puharjeve in Kozaka sestavili: Boris Jukić, Vladka Tucovič Sturman, Marija Mercina, Urška Perenič, Miroslav Košuta, Željko Kozinc ter s ponatisi Kristina Brenkova in Andrej Budal.

Prepričljiva življenjskost Bevkove dramatike

France Bevk, po mnenju

»Album France Bevk z več kot 250 fotografijami, dokumenti in rokopisi celovito osvetljuje njegovo ustvarjanje, življenje in delovanje.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE