Kulumne
#mediji #vaška straža
Kristallnacht v Beli krajini: Brezbrižni rabijo zaščito pred histeričnimi
Logo 28.08.2019 / 16.44

Vaški posebnež. Koristni idiot. Maskota razdora. Junak, ki lovi migrante, a še ni videl nobenega. Folk pa mu še ploska?!

»Kaj naj rečemo? Da najostreje obsojamo to zavržno dejanje? Da v mislih in z molitvijo podpiramo belokranjskega vaškega gvardjančiča Blaža Zidarja, ki mu je nekdo razbil okensko steklo?«

Kaj naj rečemo? Da najostreje obsojamo to zavržno dejanje? Da v mislih in z molitvijo podpiramo belokranjskega vaškega gvardjančiča Blaža Zidarja, ki mu je neznan in nahujskan storilec v ponedeljek zvečer — samo pol ure po domnevno tendencioznem prispevku na TVS (0:49-10:16) — razbil okensko steklo?
In ali bi morali sami pri sebi skleniti, da nikoli več ne bomo gledali oddaje Tednik, ki jo ureja in vodi »neintegrirana migrantka« in »kuzla lažniva« Jelena Aščić (kot jo je že zdavnaj prečitala LŠU)? Ali celo nepokorno javiti, da ne bomo plačevali RTV prispevka?
Daleč smo prišli in globoko zabredli. Danes mora vsak pošten državljan, ki se priglaša k besedi, javno potrditi svojo moralno neoporečnost. Da nanj ne bi padla senca suma, da je etično ohlapen. Da ne bi kdo pomislil, da podpira metanje kamnov v šipe. Ali da cilj posvečuje sredstva. 

Besede ne ubijajo, razbijajo pa šipe

Nova24TV.si je včeraj nehote relativizirala metaforično knee-jerk globokoumnost Žige Turka, da »besede ne ubijajo«. O tem, da se je nekdo znesel nad Zidarjevo hišo, so namreč poročali pod naslovom Oddaja Tednik povzročila nasilje: Takoj po objavi prispevka neznanci napadli hišo domoljuba Blaža Zidarja in njegove družine!.
Kot rečeno, seveda besede ne ubijajo. Se razume, da ne. Lahko pa razbijajo šipe.
To ni nič novega. To, kar se je zgodilo 26. avgusta 2019 v Radovici pri Metliki, se je zgodilo že v noči z 9. na 10. november 1938, ko so pripadniki Sturmabteilunge po vsem Tretjem rajhu porazbili šipe judovskih stanovanj in trgovin in z macolami demolirali sinagoge.
To je bila Kristalna noč. In točno tako — kot da gre za incident vsedržavnih in holokavstnih razsežnosti, ne pa za eno šipo vaškega posebneža, ki jo je razbil jezen objestnež — je Nova o tem tudi poročala.

Dajmo se še malo sliniti!

Glede na to, da je RTV Slovenija dolgo, predolgo ignorirala belokranjsko vaško stražo — in ko je v izogib poslabšanju odnosov z vlado končno le objavila pomirljivo PR sporočilo generalne direktorice Policije —, lahko domnevamo, da so po dveh, treh tednih v Tedniku poskušali nadoknaditi zamujeno.
Sam v tem prispevku ne vidim nobenega problema. Vsaj ne posebnega problema. Dandanes televizije za neko temo pač ne znajo najti primernejšega sogovornika od naključnega soseda oz. očividca, ko gre za zadovoljitev populističnih gledalcev. Ko gre za zadovoljevanje intelektualnejšega občinstva, pa od vseh ljudi na svetu bog pomagaj najdejo — kot v tem primeru — prav Darka Štrajna in Božidarja Flajšmana.
Pa nič zato. O vaški straži smo prebrali zdaj že marsikaj. Prva se je slinila Nova24TV.si, ki je celo razširila nepreverjeno informacijo, da je den od teh »preglednikov meje« pregnal migrante s streljanjem v zrak. Ne veliko manj in nedolgo za tem sta se z afirmativnim poročanjem o hobiju Blaža Zidarja slinila Planet TV in Siol. Slinili pa so se tudi v Slovenskih novicah.

Daleč smo prišli in globoko zabredli

Prištejmo k temu še Delovo razumevajočo reportažo o taboru Štajerske varde in spremni komentar z zgovornim povzetkom dominantnega diskurza slovenskih medijev o pluralizmu državljanske samoiniciativnosti:
»[Nimamo se] pravice norčevati iz tistih, ki jih množične migracije in s tem povezane težave skrbijo.«
In ko je enkrat za spremembo objavljen prispevek, ki se s tem ne strinja — da ne rečem neslinast prispevek, če že ne posmehovalen —, nastane cel cirkus. 
Vaški posebnež, ki ga kot v posmeh državljanski zavesti in nacionalnemu ponosu tudi že skoraj normalni ljudje imenujejo »domoljub«, je glede na vse povedano očitno res samo še koristni idiot v pozi maskote razdora med narodom. Narodni junak, ki lovi migrante, še ni videl nobenega?! In potem mu narod še odobravajoče skandira?!
Tu sploh ne gre več za migrante ali Slovence. Ne gre več za volkove in medvede ali za ovce. Ne več za Šentjošt proti Dražgošam. Ne za Janšo proti Kučanu. Ne za novorojenčke proti splavljenim fetusom.
Ne. Gre za razdor med histeričnimi in brezbrižnimi. Imeti histeričen odnos do družbenih problem je zdaj kul do te mere, da brezbrižnih skorajda ni več. In še tisti redki preostali so denuncirani kot izdajalci.
Ponavljam: daleč smo prišli in globoko zabredli. In to samo zato, ker smo histeričnim pustili do javne besede.

NAROČI SE
#mediji #vaška straža
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke