Kolumne

Korona virus: Zahod obračunava s Kitajsko kot nekoč med hladno vojno

13.2.2020 / 06:10 Komentiraj
A ko se bo epidemija veselo širila naprej, si bodo Evropejci še želeli učinkovitosti centraliziranega kitajskega sistema.

Seveda je vedno mogoče reči, da so vse teme in problemi tudi politične teme in problemi. In to iz najmanj dveh razlogov. Prvi je, da so vse teme in problemi posredno ali neposredno povezani s politiko. Drugi razlog pa je, da je mogoče vsako temo ali problem vedno obravnavati tudi politično. 

Tako je tudi v primeru medijskega pročanja o korona virusu. To se je prelevilo v politično obračunavanje s Kitajsko. Zelo podobno je obračunavanju, ki se ga tako rekoč vsak dan v svoji zdravorazumski logiki pretencioznega, slabo izobraženega, belega in razvajenega, zahodnocentričnega dečka gre Donald Trump. In čeprav ima uradna evropska politika do Trumpovega odnosa in politike do Kitajske zadržke, se zdi, da so ti zadržki pri politizaciji korona virusa izginili.

Pridno obveščanje

Tako nas mediji pridno obveščajo, koliko okuženih in mrtvih je že (bilo) Kitajskem zaradi korona virusa. Kako je Komunistična partija Kitajske napačno odreagirala ob izbruhu korona virusa. Kako...

»Ton poročanja o korona virusu je paternalistični, evropocentrično superiorni ton, ki ga poznamo iz kolonialnega diskurza. Zahod je tisti, ki ve.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE