Kolumne

Korona virus in kolektivna regresija. Normalno ni bilo nikoli normalno.

22.4.2020 / 06:10 Komentiraj
Ljudje hočejo nazaj tisto, kar so nekoč že imeli. Nazaj v idealizirano stanje. Čeprav je bilo to dokazano disfunkcionalno.

Eden najpogostejših stavkov, ki jih zadnje dni slišimo, je ta, da si ljudje želijo »nazaj v normalno stanje«. V tej vsesplošni želji pa je tudi že odgovor na vprašanje, ali v korona krizi obstaja možnost družbenih sprememb.

Odgovor je … — ne.

Odgovor je nikalen, ker ni nosilca teh sprememb. Želja po vrnitvi v »normalno stanje« namreč pomeni, da si vsi želijo nazaj v stanje, kakršno je bilo pred krizo. Torej v globalni, neoliberalni kapitalistični ustroj. Z vsemi njegovimi značilnostmi in poraznostmi.

Dejstvo, da se je ta ustroj v korona krizi izkazal za nefunkcionalnega — ker ni dovolj zaščitne opreme, respiratorjev, da so zdravstveni sistemi neustrezni, da so mednarodne organizacije neučinkovite, da se je EU blamirala itd. —, očitno nikogar ne moti. Vsi so pripravljeni pozabiti na neprijetne dimenzije svetovnega neoliberalnega kapitalizma, ki jih je pandemija razkrila. Vsi si želijo nazaj. V stanje pred krizo. Nazaj v »normalno

»Govorjenje, da smo vsi v istem čolnu, je laž.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE