Kolumne

Korona kuga kolera za 21. stoletje: Svoboda je še boljša, če je je manj

19.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Morda pa bodo politiki ugotovili, da državljanom ni dobro dajati toliko svobode kot nekoč? Da je svoboda itak razvada?

Nima smisla skakati v zaključke, ampak razlike med ukrepi za zajezitev pandemije so od države do države zelo velike in zgovorne. Medtem ko recimo v Veliki Britaniji še vedno ne uvajajo rigoroznih ukrepov, ki bi s preventivnim socialnim distanciranjem omejevali širjenje korona virusa, obenem pa kot postransko škodo omejevali tudi nekatere temeljne, doslej samoumevne človekove svoboščine — kot recimo svoboda gibanja in zbiranja —, pa so po drugi strani v Srbiji za vsak primer uvedli ne več ne manj kot policijsko uro!

S tem nočem reči, da je Srbija nedemokratična država. Je pa dejstvo, da je demokracija na Otoku malo bolj in malo dlje doma kot na Balkanu. Zato se zdi razumljivo, da se Boris Johnson spušča v tak tvegan epidemiološki in politološki eksperiment, ki utegne državljane za ceno njihove osebne svobode prikrajšati za zdravje in mnoge bog ne daj celo za življenje.

V narekovajih

Nisem si mogel kaj, da ne bi opazil in na tem mestu

»Policijska ura brez narekovajev je tista prava represivna stvar, policijska ura v narekovajih pa je demokratično mišljen, če že ne čisto demokratičen ukrep, ki ga razmere zahtevajo.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE