Kolumne

Kontra/Nacionalni interes (6.) | Podivjane domačije uničujejo družbo

11.3.2022 / 05:10 Komentiraj
Zakaj nimamo unikatnega, socialnega, kolektivističnega, egalitarnega kapitalizma? Ker smo pregnali socialistično zgodovino.

Nadaljevanje in konec včerajšnjega teksta dr. Vesne V. Godina iz Večerove rubrike Kontra o slovenski tranziciji. S tem zaključujemo tokratno temo nacionalnega interesa in lastništva podjetij.


​Skratka, ideja tranzicije in tranzitološka ideologija vsebujeta vrsto napak. Če družbene spremembe izvajamo v skladu z njima, ne bodo delovale. Ne bodo pripeljale do realizacije zastavljenih ciljev. Še več: namesto realizacije teh ciljev bo rezultat takih sprememb kriza. Ne samo ekonomska. Ampak tudi politična. Socialna. In moralna. To dejstvo Slovenija ne samo ilustrira. Ampak uteleša.

V nasprotju s tranzitologijo in big bang teorijami družbenih sprememb so antropologi postsocializma izpostavili pomen lokalne zgodovine. To, kar imenujemo odvisnost od zgodovinsko vzpostavljene socialne in kulturne tirnice — in kar Don Kalb imenuje retrospektivni lokalni kulturni argument — deluje po logiki: “Pozor, tukaj je prisotna zgodovina!” Treba je torej upoštevati, da so...

”Podivjana domačijskost je družbeni interes in družbeno dobro spremenila v moj interes in v moje dobro. Torej v korist moje domačije. V lastnino moje domačije. V denar moje domačije. V profit moje domačije.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE