Rubrike

Kontra/Nacionalni interes (4.) | Zapitek za to operacijo je bil visok

8.3.2022 / 05:10 Komentiraj
Nacionalni interes? Lahko se samo nasmehnemo. Lahko pa nas je tudi strah tega slovenskega državno-političnega imperializma.

Avtor teksta je Peter Frankldirektor in glavni urednik Časnika Finance.


Tokratna rubrika Kontra je posvečena temi nacionalnega interesa in dilemi med domačim in tujim lastništvom. Po tekstih urednika rubrike Marka Crnkoviča, ekonomistov dr. Bogomirja Kovača in dr. Jožeta P. Damijana je danes na vrsti prispevek direktorja in glavnega urednika Financ Petra Frankla. Sledi še tekst antropologinje dr. Vesne V. Godina.


​V kakšen absurd in tragedijo se utegnejo preleviti nacionalni interesi, lahko vidimo v današnji Rusiji. Nekaj več kot deset let je od tega, ko sem se na severu Rusije udeležil praznovanja dvajsete obletnice izhajanja časopisa Posel v Peterburgu. Tako kot slovenske Finance je ta časopis bil last švedskega koncerna Bonnier. Ozračje je bilo veselo, Peterburg svetel. Rusija tedaj še ni krenila po poti samozadostnosti nazaj v preteklost.

Toda kmalu potem se je švedsko podjetje moralo umakniti. Putinova oblast je namreč sprejela predpis, da morajo biti...

”Je bilo treba prodati Brnik? Sam ne vidim nič strašnega, da je ljubljansko letališče last frankfurtskega. Bi lahko še danes imeli Adrio? Je bila prodaja nemškemu tatinskemu skladu napaka?” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE