Rubrike

Kontra/Nacionalni interes (2.) | Prodajmo Slovenijo Slovencem

4.3.2022 / 05:05 Komentiraj
Večino družb so zavozili domači lastniki s svojimi poslovnimi modeli, tveganimi odločitvami, slabim korporativnim upravljanjem.

Avtor teksta je dr. Bogomir Kovač, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.


Vprašanje lastništva slovenskih podjetij se je ob prodaji kapitalskega deleža v Savi oz. v Savi Turizmu ponovno razplamtelo. Zasebni ameriški sklad York je prodal 43,2-odstotni sveženj delnic Save najprej madžarskemu lastniku. Najavljena prodaja je bila sicer poslovno legitimna, a je dvignila veliko političnega prahu. Zato je SDH na koncu izkoristil predkupno pravico države in odkupil delež.

Temeljni politično-ekonomski argument državnega odkupa ni bil toliko poslovne narave, temveč bolj geopolitične in strateške. Slovenija želi ohraniti svoj vpliv na elitnih lokacijah slovenskega turizma in si kupiti čas za iskanje bolj strateškega prevzemnika oz. za morebitno drugačno strukturo domačega lastništva.

Sprega z madžarskim kapitalom, ki bi lahko zasedel pomembne lokacije — zlasti v Prekmurju in v njegovem zaledju —, je politično veliko bolj sporna, kot meni uradna...

”Razvojna sposobnost države se kaže v sposobnosti servisiranja in obvladovanja različnih lastniških struktur.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE