Rubrike

Kontra/Nacionalni interes (1.) | Radi imamo domače — vendar ga nimamo

4.3.2022 / 05:10 Komentiraj
Zakaj je gola ekonomska kategorija postala politično vprašanje, problem narodne identitete: strahu in poguma, sramu in ponosa?

V luči splošnega ljudskega odpora do prvotno zamišljene namere madžarskega sklada, da od Yorka odkupi delež Save Turizma — in s tem dobi v last nekatere pomembne slovenske turistične objekte — in olajšanja, da bosta KAD in SDH vendarle uveljavljala predkupno pravico —, tokratno rubriko Kontra posvečamo temi nacionalnega interesa in dilemi med domačim in tujim lastništvom tako imenovane slovenske družinske srebrnine. 

Kot ponavadi začenjamo s tekstom urednika rubrike Marka Crnkoviča, ki se sprašuje, ali gre za vprašanje ekonomskega interesa ali za nacionalni ponos in identiteto, kot se kaže skozi gospodarske dejavnosti. V prihodnjih dneh bodo sledili še prispevki ekonomistov dr. Bogomirja Kovača, dr. Jožeta P. Damijana, direktorja in glavnega urednika Časnika Finance Petra Frankla in antropologinje dr. Vesne V. Godina.

​Večna dilema med domačim ali tujim lastništvom se mi je kot neekonomistu in neposlovnežu — in nepolitiku — vedno zdela abstraktna,...

”Kaj Slovenci delajo narobe? Zakaj imajo polna usta nacionalnega interesa, sami pa ne naredijo nič konkretnega, da bi bilo drugače?” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE