Rubrike

Kontra/Kultura (2.) | Mini kultura je lahko velika

8.2.2022 / 05:05 Komentiraj
Neodvisna, sama finančno podhranjena gledališča večinoma zagotavljajo preživetje najbolj ranljivim in ​​ogroženim umetnikom.

Rubrika Kontra je ob kulturnem prazniku posvečena kulturi, konkretno (ne)subvencioniranju neinstitucionalne gledališke kulture. Kot je znano, je Ministrstvo za kulturo na razpisu prikrajšalo za proračunska sredstva tudi nekatere ugledne in uspešne zavode in društva, katerih obstoj je zdaj na nitki.

Že objavljenim tekstom urednika rubrike Marka Crnkoviča, Večerove kulturne novinarke Melite Forstnerič Hajnšek in današnjemu tekstu direktorja Mini teatra Roberta Waltla bosta sledila še prispevka dramaturginje Alje Predan in nekdanjega direktorja zavoda Maska Janeza Janše.


Marko Crnkovič me je povabil, naj napišem nekaj misli o neodvisni sceni ravno v času, ko smo se več dni v Mini teatru s prijatelji pogovarjali o možnih izhodih iz krize, v kateri se je znašlo gledališče.

Od razglasitve samostojnosti leta 1991 so se ves čas občasno pojavljale ideje o redefiniranju vloge gledališča v slovenski družbi. Toda temeljitih razprav pravzaprav ni bilo, niti ni bilo...

Kip francoskega dramatika in gledališkega režiserja Bernarda-Marieja Koltèsa (1948–1989), po katerem je poimenovana dvorana Mini teatra na Križevniški ulici 1 v Ljubljani. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE