Rubrike

Kontra/Kultura (1.) | Zakaj bi država subvencionirala upornike?

5.2.2022 / 05:10 Komentiraj
Družbena regresija je posledica mačehovskega odnosa do alternative kot prekarne družbene pastorke. To se ni začelo s Simonitijem.

Večerovo rubriko Kontra, ki jo ureja urednik Fokuspokusa, je pred kulturnim praznikom posvečena kulturi, konkretno (ne)subvencioniranju neinstitucionalne gledališke kulture. Kot je znano, je Ministrstvo za kulturo na razpisu prikrajšalo za proračunska sredstva tudi nekatere ugledne in uspešne zavode in društva, katerih obstoj je zdaj na nitki.

​Kot vsakič je rubriko začel urednik z razmišljanjem o družbenem smislu (in načinu) subvencioniranja (alternativne) kulture. V naslednjih dneh sledijo prispevki Večerove kulturne novinarke Melite Forstnerič Hajnšek, direktorja Miniteatra (ki je dobil sredstva) Roberta Waltla, dramaturginje Alje Predan in nekdanjega direktorja zavoda Maska (ki je ostala brez sredstev) in uprizoritvenega umetnika Janeza Janše.


Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je baje povečal proračunska sredstva za kulturo za 25 odstotkov. “Baje” pravim ne zato, ker to navidez razveseljivo dejstvo ne bi bilo dokazljivo, ampak zato, ker “rekordni...

Iz predstave Življenje sen po motivih Calderóna de la Barce v režiji Dragana Živadinova in produkciji Zavoda Delak (ki za naslednja štiri leta ni dobil sredstev, saj je bila prošnja izločena iz obravnave) v prostorih gledališča Osmo/Za v 8. nadstropju tako imenovane Avtotehne na Slovenski cest 54 v Ljubljani 19. avgusta 2021. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE