Kolumne

Kontra (7.): Programski svetnik RTV o pluralizmu in uravnoteženosti

26.11.2021 / 05:05 Komentiraj
Janko Kos: “Do sprememb bo moralo priti. RTV se je dolgo držala tradicije, modelov, oddaj, tudi 30 let. Kar je rahlo preveč.”

Pojasnilo: Serijo tekstov povabljenih avtorjev v Večerovi rubriki Kontra zaključuje akademik prof. dr. Janko Kos, v več (ne zaporednih) mandatih član Programskega sveta RTV Slovenija, izvoljen na predlog SAZU. Konec januarja 2022 se mu sedanji mandat izteče in ne bo več svetnik. Ker niti noče biti. Tekst je nastal na podlagi pogovora oz. intervjuja, ki ga je s profesorjem opravil urednik in transkribiral. Prepis je dr. Kos avtoriziral.


Biti član Programskega sveta je zelo duhamorno. Zlasti za nas starejše, ki nas ne zanimajo ne vem kakšne finančne zadevice. Je pa seveda napeto, ker so kakšni politični prepiri dokaj ostri.

Glavni problem Programskega sveta je očitno političnost v zvezi s civilno družbo. Političnost prihaja v Programski svet predvsem preko predstavnikov, ki jih vanj pošiljajo politične stranke iz Državnega zbora. Teh je kar nekaj.

Predstavniki civilne družbe pa so poseben problem. Mislim, da civilne družbe ne smemo preveč idealizirati. To je...

Janko Kos: ”Biti član Programskega sveta je zelo duhamorno. Zlasti za nas starejše, ki nas ne zanimajo ne vem kakšne finančne zadevice. Je pa seveda napeto, ker so kakšni politični prepiri dokaj ostri.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE