Kolumne

Kontra (5.): Problem RTV ni Pop TV. Problem RTV je RTV.

24.11.2021 / 05:05 Komentiraj
Medijsko okolje se predvidljivo spreminja. Vprašanje, ali rabimo RTV Slovenija, je zato legitimno. Ni pa ga treba politizirati.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena problematiki RTV Slovenija. 


Pristajamo na miselnost, da morajo biti nekatere storitve brezplačne, pri tem pa pozabljamo na angleški pregovor “there’s no such thing as a free lunch”. V življenju ni nič zastonj. Tako ali drugače enkrat plačamo.

Del te miselnosti je javna radiotelevizija. Njene vsebine so za nekatere nekaj samoumevno razpoložljivega, drugi pa jih sploh ne bi pogrešali, če jih ne bi bilo več. Ta dva skrajna pogleda že več kot dve desetletji zaznamujeta naš medijski prostor.

Vloga javne radiotelevizije je nedvomno pomembna. Brez upoštevanja in eventualnega spreminjanja RTV ne moremo spreminjati medijske krajine. Ta pomembnost ji daje institucionalno moč — ki pa se s časom občutno zmanjšuje.

15. 12. 1995

Ko je prelomnega 15. decembra 1995 začela oddajati konkurenčna Pop TV, je čez noč izpuhtela monopolna vloga RTV Slovenija....

”Pop TV ni problem RTV Slovenija. Problem RTV Slovenija je RTV Slovenija sama. S prihodom komercialnih akterjev bi morala najti svojo vlogo in se pozicionirati na trgu.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE