Kolumne

Kontra (4.): Radiu gre kar dobro. Bistveno bolje, kot so mu prerokovali.

21.11.2021 / 05:10 Komentiraj
Prihodnost radia — in Radia Slovenija — bo odvisna od ljudi, ki ga bodo delali. Ne od tehnologij, ki ga bodo distribuirale.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena problematiki RTV Slovenija.


 

Radiu gre očitno kar dobro. Bistveno bolje, kot so mu prerokovali. A kdo dandanes sploh še verjame modelom, ki napovedujejo prihodnost?

Tudi jaz je radiu ne znam napovedati. Sem pa prepričan, da je prihodnost Radia Slovenija veliko bolj odvisna od ljudi, ki ga bodo delali, kot pa od tehnologij, ki ga bodo dostavljale. 

Imamo srečo, da je radio nadarjenim ljudem še vedno dovolj zanimiv, da se ga lotijo ustvarjati. Še vedno imamo talente. Imamo pa tudi srečo s splošno percepcijo, da je radio najbolj kredibilen vir novic. Po raziskavah Reutersa in EBU tako razmišlja skoraj ves svet.

Potencial govorjenih novic

Ni pa to posebno dober razlog za veselje. Resda ljudje prepoznavajo radio kot verodostojnega prinašalca novic, zelo redko pa ga označijo za pomemben vir novic. A ker popolnost na medijskem trgu ne obstaja, v tej družbi nikoli ne...

”Potencial govorjenih, zvočnih, radijskih novic je izjemen. Ne vemo pa še povsem dobro, kako vse to pretvoriti v karseda sodobno digitalno storitev prihodnosti.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE