Kolumne

Kontra (3.): Za veliko težav smo si krivi sami (1.)

19.11.2021 / 05:05 Komentiraj
Nacionalka je boljša od svojega slovesa. A spet ne tako, kot bi lahko bila. Kar pa ni razlog za poniževanje ali podržavljenje.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena problematiki RTV Slovenija.


Radiotelevizija Slovenija (in razprave o njej) je bila vedno sorazmerno dober posnetek slovenske družbe. Če jo gledam od zunaj, se mi zdi, da je RTV Slovenija boljša, kot je njen trenutni sloves. Od znotraj pa ugotavljam, da bi zagotovo morala biti boljša, kot je. Kar pa ni razlog, da bi jo morali poniževati, podržaviti ali celo uničiti.

A bom odkrit. Za veliko težav smo si krivi sami. Že prvi vtis, ki ga mnogim ponudi televizijski informativni program, bi bil lahko boljši.

Krivi so radijci

Krivi so, vsaj malo, radijci. Ko so se sredi 50. let v Sloveniji rojevale prve televizijske oddaje, so jih postavljali radijski novinarji. Logično? Niti ne. Skoraj sočasno je na drugi strani Karavank nastajal televizijski del današnjega ORF, kjer so tudi pri informativnih oddajah imeli glavno besedo ljudje iz filma. Slovenski televizijski...

TVS: voditeljica in voditelj Odmevov Rosvita Pesek in Igor E. Bergant. — [Fotografija: Adrijan Pregelj/TVS]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE