Kolumne

Kongresni odbor proti Trumpu: Demokracija kaznuje prevratnike

11.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Lagal. Ignoriral dokaze. Se oklepal oblasti. Hujskal nasilno drhal. Obesil bi lastnega veepa. Sedel in gledal in naredil nič.

Prvo javno zasedanje tako imenovanega šestojanuarskega odbora — tempirano v četrtkov prime time, v živo (po vzhodnem ameriškem času) —, je bilo z navedbami ugotovitev ter z zaslišanji in predposnetimi pričevanji neusmiljena, konkretna, prepričljiva obtožnica proti Donaldu Trumpu.

Desanta drhali na Kapitol 6. januarja lani seveda ne bi bilo brez družbenih omrežij. Toda to še ne pomeni, da insurekcionistov ni nahujskal Trump. In točno to ugotavlja odbor po tisoč opravljenih intervjujih in stoštirideset tisoč pregledanih dokumentih.

Nezakonita zarota

Trump je vedel — ali bi lahko vedel —, da predsedniške volitve 2020 niso bile "ukradene", vendar je ves čas govoril in ravnal tako, kot da so bile. Odbor gradi primer na tem, da takrat še predsednik ni mogel imeti razumnih pomislekov v zvezi z v njegovo škodo ponarejenimi volilnimi rezultati — niti ni razpolagal z dokazi za to —, in da napad na Kapitol ni bil protest njegovih privržencev, ki bi pač ušel...

Poslanka in podpredsednica izbirnega odbora za preiskavo napada na Kapitol Združenih držav 6. januarja Liz Cheney (R-WY) med uvodnim nagovorom na prvem javnem zasedanju ta četrtek v Kapitolu. — [Jonathan Ernst/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE