Kulumne
#trump #kapitol #kongres
Kongresni odbor proti Trumpu: Demokracija kaznuje prevratnike
Logo 11.06.2022 / 06.10

Lagal. Ignoriral dokaze. Se oklepal oblasti. Hujskal nasilno drhal. Obesil bi lastnega veepa. Sedel in gledal in naredil nič.

Poslanka in podpredsednica izbirnega odbora za preiskavo napada na Kapitol Združenih držav 6. januarja Liz Cheney (R-WY) med uvodnim nagovorom na prvem javnem zasedanju ta četrtek v Kapitolu. — [Jonathan Ernst/Reuters]
REUTERS

Desanta drhali na Kapitol 6. januarja lani seveda ne bi bilo brez družbenih omrežij. Toda to še ne pomeni, da insurekcionistov ni nahujskal Trump. In točno to ugotavlja odbor po tisoč opravljenih intervjujih in stoštirideset tisoč pregledanih dokumentih.

Nezakonita zarota

Trump je vedel — ali bi lahko vedel —, da predsedniške volitve 2020 niso bile "ukradene", vendar je ves čas govoril in ravnal tako, kot da so bile. Odbor gradi primer na tem, da takrat še predsednik ni mogel imeti razumnih pomislekov v zvezi z v njegovo škodo ponarejenimi volilnimi rezultati — niti ni razpolagal z dokazi za to —, in da napad na Kapitol ni bil protest njegovih privržencev, ki bi pač ušel izpod kontrole. Šlo da je za nezakonito zaroto proti demokratični ureditvi.

Med drugim

  • Trump ni pozval drhali — v svojem govoru, ko so se njegovi privrženci že odpravljali proti Kapitolu —, naj tega ne delajo.
  • Trump ni ukazal nobenemu law enforcementu, niti Nacionalni gardi, naj zaščiti Kongres, ko se je desant začel dogajati. To je kasneje storil podpredsednik Mike Pence.
  • Trump med divjanjem pred Kapitolom in v njem ni poklical ministra za obrambo, niti ministra za nacionalno varnost, niti ministra za pravosodje. To je storil podpredsednik Pence.
  • Trump se je na skandiranje množice: "Hang Mike Pence! Hang Mike Pence!" — ki je v Kongresu (v nasprotju s Trumpovimi navodili) sodeloval pri potrjevanju Bidnove zmage) — v govoru odzval z besedami: "Mogoče pa to ni slaba ideja. Zasluži si to."
  • Trumpu je tedanji minister za pravosodje in Attorney General najmanj trikrat rekel, da volitve niso bile ukradene, od tega najmanj enkrat, da je njegova teorija "bullshit". Trump je vedel — a ni hotel verjeti. Sprejeti tega dejstva.
  • Trump bi lahko bil verjel vsaj svoji hčerki, če že ne ministru za pravosodje. Ivanka je verjela ministru za pravosodje. Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner (oba sta bila Trumpova svetovalca) sta se odločila, da se odselita iz Washingtona, dan po volitvah (4. novembra 2020), ko je Trump še med štetjem glasov rekel: "Odkrito rečeno, zmagali smo na volitvah." Istega dne je Trumpu čestital za zmago Janša.
  • Šestega januarja 2020 ob 18:01 po ameriškem vzhodnem času, ko je bila drhal že odstranjena iz Kapitola, je Trump na Twitterju objavil: "Do takih stvari in dogodkov prihaja, če velikim domoljubom, s katerimi so tako dolgo grdo in krivično ravnali, grobo in hudobno odvzamejo premočno in nedotakljivo volilno zmago. Pojdite domov z ljubeznijo in v miru. Za vedno si zapomnite ta dan!"
  • Ta sicer znani Trumpov tvit je na četrtkovem zasedanju pomenljivo prebrala republikanska poslanka Liz Cheney, podpredsednica šestojanuarskega odbora. Komentatorji v tej njegovi post festum oddolžitvi vidijo doslej podcenjen, a kronski dokaz za to, da je Trump odobraval desant drhali na Kapitol in si z njim poskušal pomagati pri oklepanju oblasti, če ga ni že konkretno planiral.

Sedem točk

Preiskava se zaenkrat skratka fokusira na to, da je Trump lagal ameriškim državljanom; ignoriral dokaze, ki so spodbijali njegove lažne navedbe o volilni prevari; pritiskal na javne uslužbence, naj ne upoštevajo glasov za svoje protikandidata; spodbujal nasilno drhal k vdoru v Kapitol; dal vedeti, da podpira eksekucijo svojega lastnega podpredsednika; namerno podprl drhal, ki je namerevala preprečiti prenos oblasti na Joeja Bidna; in da je sedel in gledal in ni naredil nič, ko se je ta napad začel.

NAROČI SE
#trump #kapitol #kongres
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke