Kolumne

Konec povolilne evforije. Zdaj gre zares.

5.5.2022 / 06:10 Komentiraj
Udobje volilne zmage lahko že na prvi stopnici skazi javno licitiranje imen za stolčke in prerivanja v “menzi pri koritu”.

Čas povolilne evforije, ki so ga podaljšali še prazniki — govorimo o zmagovalcih parlamentarnih volitev 2022 —, se je v torek nepreklicno končal. Konec je tudi uvodnih razmislekov tistih, ki so dobili manj podpore, kot so pričakovali.

Nekaj pred 10. uro zjutraj so v Državni zbor na uvodna pogajanja o novi vladi prihajali bodoči mandatar Robert Golob in kot kaže bodoči koalicijski partnerji iz SD in Levice. Da kani podreti Peterletov časovni rekord pri sestavljanju ministrskega zbora in potrditve v DZ — kar formalno pomeni prenos oblasti —, je vodja Gibanja Svoboda napovedal že v volilni noči.

Treba je pa takoj poudariti, da bo za življenje in preživetje 15. slovenske vlade bistveno bolj pomembna kakovost kadrov, ki bodo prevzeli položaje — torej njihova verodostojnost, integriteta in strokovnost, predvsem pa politične, operativne kompetence. Ne gre samo za ministre, temveč tudi za naslednje ravni v državnem aparatu, kjer se dejansko oblikujejo...

” Dve stranki, na kateri je prihodnji šef vlade tozadevno računal, sta izpadli.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE