Kulumne
#lifestyle #okolje #Greta
Komu pripada prihodnost? Anonimnim psihopatom ali otrokom za okolje?
Logo 30.09.2019 / 20.20

Svet še vedno komandirajo kravatarski starci, a odrešiteljsko agendo za leve intelektualne populiste določajo najstniki.

»Na svetu je vedno več podobnih, četudi manj znanih in eksponiranih mladih (cheer)leaderjev kot švedska šestnajstletnica, ki se zavzemajo za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in ogljičnega odtisa itd. itd.«

Greta Thunberg je seveda najbolj znana najstniška okoljska aktivistka, vendar še zdaleč ni edina. To je trend in fenomen. Otroci so za okolje. Svet še vedno komandirajo kravatarski starci — no, belopolti moški srednjih let —, toda dobronamernostno in odrešiteljsko agendo za leve intelektualne populiste določajo najstniki.
In s tem ne mislim samo tisočev in tisočev osnovno- in srednješolcev, ki se udeležujejo podnebnih štrajkov celo v Sloveniji, kaj šele tisoč- in tisočkrat toliko njihovih vrstnikov po vsem svetu.
Ne. Na svetu je vedno več podobnih, četudi od Grete manj znanih in eksponiranih mladih (cheer)leaderjev, ki se zavzemajo za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in ogljičnega odtisa itd. itd.
Fenomen otrók za okolje pa tudi ni edini. Fenomen je tudi idolatrija in infantilizacija aktivistov, ki se zavzemajo za okolje, tako kot na drugi strani trolanje in spamanje njihovih nasprotnikov.

The Future Belongs To Me

Kot sem že omenil, je Guardianov kolumnist primerjal Gretin nastop na Climate Action Summitu OZN z znamenitim in zgodovinskim govorom Abrahama Lincolna. Ali pa to včeraj: švedska luteranska cerkev je na Twitterju — kje pa drugje! — oznanila, da je »Jezus iz Nazareta Greto Thunberg imenoval za eno svojih naslednic«.
Nekateri temu ploskajo, drugi pa so prepričani, da gre za blasfemijo.
A kakorkoli: Teen Vogue — namreč revija za podmladek, kajneda — objavlja seznam »9 najstniških aktivistov, ki se borijo za prhodnost planeta«. Poleg Grete Thunberg (16 let) so to še:

  • Katie Eder (19), izvršna direktorica Future Coalition. Za okoljsko pravičnost se je začela zavzemati v 6. razredu (12/13 let), ko je prebrala Neprijetno resnico Ala Gora.
  • Jamie Margolin (17), soustanoviteljica in izvršna sodirektorica Zero Hour
  • Nadia Nazar (17), soustanoviteljica in umetniška direktorica Zero Hour.
  • Isra Hirsi (16), sopobudnica in soorganizatorka US Youth Climate protestov, ki so se potem razširilo po svetu. Hči demokratske poslanke Ilhan Omar.
  • Alexandria Villaseñor (14), ustanoviteljica Earth Uprising in soorganizatorka US Youth Climate protestov.
  • Haven Coleman (13), sopobudnica in soorganizatorka US Youth Climate protestov. Aktivistka od 10. leta starosti. Ima govore na demonstracijah, pripravlja izobraževalne prezentacije. 
  • Xiuhtezcatl Martinez (19), hip-hop glasbenik, mladinski direktor Earth Guardians, avtor knjige We Rise, prejemnik odlikovanja Baracka Obame za službo skupnosti. Toži državo zaradi neukrepanja proti podnebnim spremembam.
  • Jayden Foytlin (15), aktivistka, skupaj z Martinezom toži državo.

Najmlajša aktivistka, ki sem jo zasledil v medijih, je 8-letna Havana Chapman-Edwards.
Kako je lahko 8-leten otrok aktivist? Lepo. Starši mu pomagajo (in najbrž tudi namesto njega nekaj naredijo) Havanina mama upravlja s hčerkinim Twitter računom. In se pritožuje, ker morajo kar naprej blokirati psihopate, ki trolajo njihove otroke.
Ko je 11-letna Lilly Platt objavila posnetke požarov v Amazoniji, so anonimci njen račun v roku ene ure zaspamali s pornografijo. 

Kako je mogoče? Nič lažjega!

Nič lažjega kot zgražati se nad norci, ki zmerjajo in nadlegujejo otroke in mladino, ki bi kao radi naredili nekaj dobrega za naš planet. In nič lažjega kot napisati stavek à la Miha Mazzini na Siolu:
»Kaj dobrega ste danes storili za drugega in s tem za svet? Če nič, izvolite: napišite nekaj čez Greto, žrtveno jagnje vaše lastne sramote.«
Ja, ja, že v redu. Ne vem, kaj je s ta starimi frustriranci, ki sežigajo današnjo aktivistično mladino na virtualnih grmadah družbenih omrežij, in me tudi ne zanima. Edina neverjetnost tega sovražnostnega fenomena je, koliko psihopatije se je skotilo iz anonimnosti interneta.
Bolj me zanima, kaj je z današnjo aktivistično mladino. No, vem. Tudi to je po svoje zaplodil internet. Pa njihove starše tudi.
Ampak vseeno: kako je mogoče, da obstajajo 8-, 11-, 14-letni aktivisti? Kako je mogoče, da jih ne samo njihovi starši jemljejo resno? Ali ni to nekaj takega kot otroška lepotna tekmovanja, na katere prijavljajo svoje nedoletne hčerkice, oblečene in nakindžurene kot barbike?
Mi bi pa morali medleti od navdušenja, da se še najdejo taki, ki jim je mar za okolje. Ampak ali se res nad tem navdušujemo? Po mojem se jih samo čutimo dolžne ščititi pred psihopati. 

NAROČI SE
#lifestyle #okolje #Greta
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke