Kolumne

Koliko sveta bo še moralo zgoreti, da bomo začeli ukrepati?

11.8.2022 / 06:10 Komentiraj
Gre za logiko ekonomske racionalnosti. Kapital začne reševati probleme — recimo okoljske — šele takrat, ko to prinaša profit.

Zelo težko gledam posnetke požarov in tudi novice o njih najraje prezrem. Kar je verjetno posledica osebne izkušnje. V času vojne ob razpadu Jugoslavije nisem hodila na dopust na otok, kamor hodim sicer. Takrat smo se na Reki vkrcali na trajekt ali katamaran in se peljali na jug. Daleč od obale. Z ladje smo opazovali raketiranje Zadra.

Eno teh poletij sem s hčerko, ki je takrat imela kakih pet ali šest let, in psom preživljala na Korčuli. Ko smo bili na plaži, je okolico hotela zajel požar. Ko smo prišli do hotela, je gorelo že čisto blizu zgradbe. Tako da ni bilo več varno iti v sobo po dokumente in svoje reči. Kar pa sem vseeno naredila.

Skozi ogenj

Maša me je s psom počakala točno tam, kjer sem ji rekla, naj me počaka. In nato z avtom pod policijskim nadzorom po cesti čim dlje stran. Na obeh straneh ceste so gorela drevesa. Vozili smo skozi ogenj. Ko smo se prebili iz požara, sem imela vse, kar sem imela na sebi, povsem premočeno od potu. Kot bi skočila v...

Požar pri Socerbu: “Zelo težko gledam posnetke požarov in tudi novice o njih najraje prezrem. Kar je verjetno posledica osebne izkušnje.” — [Fotografija: Gabrijel Brecelj]Foto: Gabrijel Brecelj
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE