Kolumne

Kolesarska hipoteza: Kaj pa če vlada res pade? Kaj pa potem?

24.5.2020 / 06:10 Komentiraj
Če so protesti namenjeni samo temu, da spravljajo ob živce aktualno vlado, potem je to kratkovidno in brez prave strategije.

Podpiram petkove bicikliste, čeprav se jim ne pridružujem. Živim 25 kilometrov izven Ljubljane in nimam kolesa. Podpiram jih, ker tudi sama vidim v zdajšnji vladni strukturi več nedopustnih, akutnih, dolgoročno kroničnih, škodljivih praks, ki še hitreje kot prej razkrajajo in razdvajajo našo družbo, kot pa pozitivnih.

Bicikliste podpiram tudi zato, ker imamo vsi državljani za izražanje svoje volje nedvoumno in jasno zapisano pravico v 39. členu Ustave, ki govori o svobodi izražanja: »Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.«

Biciklisti si torej ne zaslužijo nobenega zgražanja, kritike ali celo nasilnega omejevanja. Ustava jim daje pravico, da so tam. Tudi niso nasilni. Izgredov ni, nikogar ne napadajo. Ovirajo samo promet, pri čemer so voznikom avtomobilov na voljo obvozi.

»Biciklisti si ne zaslužijo nobenega zgražanja. Ustava jim daje pravico, da so tam. Tudi niso nasilni. Izgredov ni, nikogar ne napadajo.« — Znameniti plakat z Marxom na kolesu Matjaža Vipotnika za Mladinsko, 1983.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE