Kolumne

Ko populistom preostane samo še represija

13.10.2021 / 06:05 Komentiraj
Checks and balances jim grejo na živce in v nos: sodstvo je krivosodje, mediji so fake news, civilna družba pa tuji agenti.

Populizem je izraz, ki se v politiki pogosto uporablja. Najpogosteje na račun oseb, stališč in dejanj, s katerimi se ne strinjamo. Takšno razposajeno zmerjanje vsega in vsakogar je rezultat tega, da si populizem vsakdo razlaga po svoje. Različna mnenja obstajajo ne samo glede tega, kdo je populist, ampak tudi glede tega, ali je populizem sam po sebi nekaj slabega ali ne.

Izraz populizem se je prvič pojavil v kontekstu, ki je bil bistveno drugačen od današnjega. Ameriška populistična ali ljudska stranka je nastala konec 19. stoletja kot levo usmerjeno agrarno gibanje, ki se je zavzemalo za gospodarske in politične reforme v korist kmečkega prebivalstva, predvsem na zahodu ZDA.

Populizem in popularizem

Pozitivno (in romantično) interpretacijo populizma kot radikalnega emancipatornega odgovora na krmežljavo in krivično liberalno demokracijo sta razvijala tudi argentinski politolog Ernesto Laclau in njegova soproga Chantal Mouffe. Njuna stališča so precej odmevala tudi v...

“Če ima vsak pravico do svojih dejstev, resnica ne obstaja več. Medije ocenjujejo samo še po stopnji zvestobe ali nezvestobe vodji in njegovi ideologiji.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE