Kulumne
#ukrepi #korona virus
Ko laž postane uradna informacija
Logo 04.10.2020 / 06.10

Zanikanje je obrambni mehanizem za omilitev stiske, v kateri smo se znašli. Predvidljivo. Temu se tudi zdrav um težko izogne.

»Maske so res neprijetna reč. A zanikati potrebo po nošenju mask se mi zdi nevarna miselnost.«

Donaldu Trumpu tudi jemanje zdravil proti malariji ni pomagalo, da bi ubežal nevarnosti korona virusa. Pandemijo je (pre)dolgo jemal kot nekaj, kar v resnici sploh ne obstoja. Trdil je celo, da bo že aprila (pred šestimi meseci), ko bo malo topleje, izzvenela. Če ne takrat, pa julija (pred tremi meseci) zagotovo.Močna in smrtno nevarna je bila tudi njegova domislica, da je korona virus nekaj, kar preženeš z grgranjem belila. Ali z vbrizgavanjem razkužila. In podobne nebuloze. Njegove izmišljotine in laži so postajale uradna informacija. Nekateri njegovi verniki so si z njegovimi norimi idejami ogrozili življenja.
Prav nič ni pomagalo, če je prvi ameriški epidemiolog Anthony Fauci, direktor Inštituta za alergije in nalezljive bolezni, opozarjal na tovrstne nevarnosti. Do vstopa Joeja Bidna v predsedniško tekmo je bil prav Fauci predsednikova največja opozicija.
A mnogi ga v borbi z glasom predsednika niso slišali. Ali niso želeli slišati. Kar reče predsednik, je vendarle večja resnica kot to, kar pravi nekdo, ki je po hierarhični lestvici mnogo nižje.

Štamprl rakije

Tudi v Srbiji so za odpornost na korona virus sprva priporočali kar šilce rakije. Okuženih zato ni bilo nič manj, so pa bili zato mnogi pijani. Pri nas je bilo tovrstnih smešnic manj.

Faza zanikanja

Psihologi pravijo, da zanikanje, kakršno je tudi zavračanje nošenja mask, nastopi v fazi šoka, ko se oseba počuti nemočno. In razglasitev pandemije je bila gotovo šok. Kolikokrat v življenju pa človek gre skozi takšno pandemično obdobje? Smo bili že kdaj v življenju od marca do konca maja uradno zaprti kot država? Koliko nas je bilo tistih, ki smo imeli delo od doma za normalen način dela? Otroke brez obiskovanja šole in brez varstva v vrtcih? Dva meseca smo bili brez stika s prijatelji, širšo družino in socialno mrežo.
Zanikanje je obrambni mehanizem, s katerim skuša človek omiliti stisko, v kateri se je znašel. Je predvidljiva in dokazljiva faza, ki ji tudi zdrav um težko uide.

Šiba božja

Medtem so Trumpa odpeljali v bolnišnico. Baje preventivno, saj po letih in kilogramih sodi v rizično skupino. Marsikoga ob tem preveva privoščljivost, da ga je doletela božja šiba. Četudi nisem njegov privrženka, mu bolezni ne privoščim. S tem se ne smemo šaliti. Bolezni ne smemo privoščiti nikomur.
Ameriška borba za naslednji predsedniški mandat se bo zdaj najbrž rahlo upočasnila. Kam se bo zaradi Trumpove okuženosti nagnilo javno mnenje, koliko jih bo sočustvovalo z obolelim predsednikom in koliko bo tistih, ki v tem vidijo pravičnost usode, bo jasno novembra. Če nas Američani ne bodo presenetili z nemogočim in prestavili volitve.
Mogoče pa je kovid, ki ga preboleva celo Trump, neke vrste potrditev misli, da živimo v svetu, kjer je laž uradna informacija, resnica pa teorija zarote. In po tej verziji Trump ni v bolnišnici. To je samo fake news.

NAROČI SE
#ukrepi #korona virus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke