Kolumne

Knjiga ni čevelj. Knjiga je še manj kot čevelj. Minister Simon(iti) pa nič.

22.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Vlada daje vedeti, da knjige niso nujno potrebna dobrina, tako kot tudi knjigarne niso nacionalno pomembna infrastruktura.

Knjiga ni čevelj. Čevelj namreč lahko — če ste v oranžni regiji — zdaj kupite v trgovini. Pravzaprav lahko kupite tudi kakšno knjigo, vendar samo v splošnem megamarketu, ne pa v knjigarni. Ampak ne katerekoli in kakršnekoli, temveč v glavnem samo pogrošno literaturo.

In kupite jo lahko tako, da se drenjate v vrsti z vsemi, ki so prišli po sadje in zelenjavo in ju še vedno pretipajo brez rokavic.

Takšne varnostne standarde bi lahko zagotovile tudi vse knjigarne v državi.

Kot smo ugotavljali že spomladi, se je sprevržena krilatica, ki so si jo na začetku našega turbokapitalizma izmislili založniki, čudno zasukala. Takrat smo se vsi zgražali, da so knjigo ponižali na nivo čevlja in jo izenačili z izdelki potrošne, izključno tržne kategorije. Danes ni več niti to. Knjiga je še manj kot čevlji.

Nov par

V vrstah pred odprtimi nakupovalnimi središči najbrž ni veliko takih, ki bi novi par čevljev ali novi kos oblačila

»V vrstah pred nakupovalnimi središči najbrž ni veliko takih, ki bi nujno potrebovali nov kos oblačila. Ali vsaj ne bolj, kot marsikdo potrebuje knjige.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE