Kolumne

Kdor trdi, da ni “ne lev ne desen”, očitno ne ve, kaj dela v politiki …

26.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Politična učinkovitost ali kredibilnost? Oboje? Kako se bo pri tem odrezal Golob? Odločitev za Z.Dej se ne zdi ravno posrečena.

Tako kot pred vsakimi volitvami je tudi letos postalo popularno geslo: “Ne levo ne desno!” Novi politični subjekti — pa ne samo novi — to logiko uporabljajo na različne načine. Kot opis lastne politične pozicije. Kot opis svojega distanciranja od že obstoječih levih in desnih strank. In še bi lahko naštevali.

Kot “ne levo ne desno” se opisuje nova stranka Vesna. Njen slogan je: “Ne levo ne desno, ampak zeleno!” Kot “ne levi ne desni” se opisuje Robert Golob. Njegov slogan se glasi: “Ne levo ne desno, ampak novo!” In še koga bi našli. Posebej to velja za tiste, ki se umeščajo — ali ki jih umeščajo — v “politično sredino”. Karkoli to že v slovenskem političnem prostoru pomeni.

Nedoločna logika

“Ne levo ne desno” je ravno toliko nedoločna logika oziroma opis, da lahko pomeni karkoli. In označuje kogarkoli. Razumljivo je, da je to že na prvi pogled pozicija, ki se ne strinja in ne podpira “skrajne” levice, ki da jo v Sloveniji...

”Politični subjekti se ne zavedajo, da učinkovitosti in kredibilnosti ni mogoče povsem ločiti. Da ni mogoče imeti učinkovitosti brez kredibilnosti. Pokriti oboje je v resnici pogosto politična umetnost.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE