Kolumne

Kdor ne zeha, je Slovenc (mi pa kao veleizdajalci, renegati, janičarji)

16.11.2020 / 06:10 Komentiraj
Osamosvojiteljski fanatiki še danes terjajo spoštovanje, pozornost — nam žalujočim ostalim pa se tega ne da več poslušati.

Zdi se mi zanimivo in zgovorno, da se v zvezi s proslavljanjem tako imenovanih prelomnih političnih dogodkov iz obdobja osamosvajanja še po tridesetih letih skoraj vedno skregamo. Kaj nam to pove o Slovencih?

Očiten in pričakovan, četudi ne najbolj natančen odgovor je, da je narod pač ideološko razklan.

To drži le deloma. Narod je ideološko razklan, če pojem naroda in razkola posplošimo na tistih nekaj preživelih in zaslužnih osamosvojiteljskih fanatikov, ki so takrat pač bili zraven in za to še danes terjajo spoštovanje in pozornost, in na žalujoče ostale, ki se jim tega ne ljubi več ne gledati in ne poslušati.

Teorija razkola tudi ne drži v tem smislu, ker se državljanom tega ne samo ne ljubi poslušati, temveč se jim predvsem ne ljubi zaradi tega prepirati. To se ljubi samo njim, osamosvojiteljem.

Ker če še niste opazili: vedno, ampak res vedno so oni tisti, ki spor sprožijo. Ker da dogodkom, zgodovini ne posvečamo dovolj pozornosti in/ali ne kažemo...

»Zakaj se v zvezi s proslavljanjem dogodkov iz obdobja osamosvajanja še po 30 letih skoraj vedno skregamo. Kaj nam to pove o Slovencih?« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE