Kulumne
#bivša vlada #desnica #mediji
Kdo vas šunta? Kdo neki? Prvi v službi resnice skazice!
Logo 11.07.2022 / 06.10

Morda bomo imeli srečo, da bo nekdo prej pritisnil na gumb in izklopil Novo24TV, kot bo nekdo drug pritisnil na sprožilec.

»Človeška neumnost in medijska neprofesionalnost ne gresta kar stran, če si pred njima zatiskamo oči. In tudi nista manj zaskrbljujoči, če slučajno nista več povezani z izvršno oblastjo.«

Ah, kaj pa je to takega? Vsaka država ima svoje probleme. Tudi pri nas imamo podobnega, če ne še bolj neumnega voditelja. Boris Tomašič je namreč ta teden v oddaji Kdo vam laže? na Novi24TV razburjenega klicatelja — ki je ljudi pozval, naj se pripravijo na boj in ne predajo orožja policiji, če ga že imajo — potolažil, da bo nova oblast res morala oditi na silo, saj da je tudi s krvjo prišla na oblast.

Čuden psihološki fenomen

Moram priznati, da še vedno redno — skoraj vsak dan — berem neumnosti in svinjarije, ki jih objavlja desničarski spletni portal Nova24TV.si. Potem ko je SDS na volitvah pogorela, sem se odločil, da bom nehal. Pa ne morem. To je ostal moj guilty pleasure. Kot nekakšna zasvojenost. Gledal nisem še nikoli, berem pa na internetu. Temu smetju sledim še naprej in se vdajam varljivemu občutku, da bo ta naš iztirjeni in izbrezumljeni svet ostal kolikor-toliko normalen, dokler se nas bo vsaj nekaj zgražalo nad tem podnom od podna.

Gre za nek čuden psihološki fenomen. Čuden v tem smislu, da jaz kot normalen človek to berem. To je morda bolj bizarno, kot pa da oni to sploh snemajo, pišejo, objavljajo.

Spremljanje desničarskih outletov

Spremljanje desničarskih outletov je imelo smisel, dokler je bila Janševa vlada na oblasti. Nova24TV je bila njihovo paradno, če že ne uradno glasilo. (Pa revija Demokracija in še cel kup spletnih portalov, ki si vsi med sabo šerajo vsebine.) Toda kot vemo, so (bile) povezave z izdajateljem tudi lastniške.

Tako prejšnja vlada sama kot ti mediji so se seveda pretvarjali, kot da je njihova medsebojna naklonjenost nekaj naključnega. Da je pač stvar prepričanja in vrednot, ki jih žalibog niso mogli deliti s tako imenovanimi mainstream mediji in levimi strankami.
Nova je bila zanimiva — da ne rečem pomembna —, ker je bila vladni bilten in poleg Urada za komuniciranje avtsorsan propagandni oddelek vlade. Med enimi in drugimi je obstajala identifikacija v nulo, ki je niti sami niso skrivali.

Biti torej na tekočem z neumnostmi in svinjarijami Nove24TV.si je pomenilo biti na tekočem z uradnimi stališči vlade. Kar je znalo biti pomembno za presojo. Še posebej, če človeka zanima kulturni boj na požiralniku, ki ga je bíla prejšnja vlada. Boj za predrugačenje slovenskega narodnega značaja, za izbris ljudskih, globoko zakoreninjenih političnih in socialnih preferenc in nazorov, za prevrednotenje zgodovinskih in moralnih vrednot, pa tudi tistih splošnejših, sodobnejših, globalnih, ki se jim nič hudega sluteči prebivalci sveta ne moremo upirati.

Opozicijska irelevantnost

Glede na zamenjavo oblasti sem očitno narobe sklepal, da mi ne bo več do tega, da bi spremljal ta trash. Ker se je tako rekoč čez noč pogreznil v opozicijsko irelevantnost in kot tak postal samo še poučna, četudi fakultativna zgodba o stranpoteh, na katere lahko zanese preveč politično našponane medije.

Človeška neumnost in medijska neprofesionalnost ne bosta šli kar stran, če si bomo pred njima zatiskali oči. In tudi nista manj zaskrbljujoči, če slučajno nista več povezani z izvršno oblastjo. Mislil sem si, da če se že po defaultu nima smisla zgražati nad opozicijo, da se tudi nima smisla zgražati nad njenimi mediji. Bistvena je oblast. Nanjo se je treba fokusirati. In čeprav nobena vlada žal ni čisto neodvisna od opozicije, je ta praviloma drugotnega pomena. Njen propagandni stroj pa še tem bolj. Četudi je to skorajda eno in isto.

Kar je preveč, je preveč

Ampak kar je preveč, je preveč. To, kar je rekel ta, ki se pusti titulirati z debilnim vzdevkom »Ne maram butlov«, bi bilo res treba sankcionirati. Stvari so prišle tako daleč, da so se od njegovih izjav distancirali celo poslanci SDS — rekoč, da ostro obsojajo pozivanje k nasilju.

No, nikar jim ne nasedajte. To se spodobi reči. Tudi ameriški Republikanci ostro obsojajo nasilje. To rečejo vsakič, ko kakšen psihopat pobije nekaj otrok ali mimoidočih. Celo lanski šestojanuarski desant na Kapital so Republikanci ostro obsodili kot nasilno dejanje. Kar pa seveda ne pomeni, da mnogi med njimi ne mislijo, da zadnje ameriške predsedniške volitve niso bile ponarejene in ukradene.

Res. Spremljajmo še vedno te neumnosti in svinjarije. In upajmo, da bomo imeli to srečo, da bo nek normalen človek prej pritisnil na gumb in izklopil Novo24TV, kot bo nekdo tudi pri nas pritisnil na sprožilec.

NAROČI SE
#bivša vlada #desnica #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke