Rubrike

Kateri parfum je lepše dišal: Chanel Nº5 ali Rdeča Moskva? [odlomek]

12.9.2021 / 06:05 Komentiraj
Zgodovinar Karl Schlögel raziskuje kulturno, politično zgodovino Zahoda, Sovjetske zveze na ozadju dišav. Tako rekoč z nosom.

Avtor Karl Schlögel v svoji knjigi Vonj imperijev sledi “biografiji” parfuma na zgodovinskem ozadju oktobrske revolucije, iz katerega sta nastali dve različici: Chanel Nº5 in Rdeča Moskva, ki sta v večjem delu 20. stoletja — zlasti med hladno vojno — postala simbola elit kapitalističnega Zahoda oz. komunističnega Vzhoda.

Schlögel pelje bralca skozi zgodovino parfumov na presečiščih politike, družbene stvarnosti in umetnostnih tokov — od Lenina in Molotova mimo gulagov in palač pa do Prousta, Bulgakova in Maleviča.

Nemški zgodovinar Karl Schlögel (1948) je v Berlinu, Moskvi in Leningradu študiral filozofijo, sociologijo, vzhodnoevropsko zgodovino in slavistiko. Do leta 2013 je na Evropski univerzi Viadrina v Frankfurtu na Odri predaval zgodovino Vzhodne Evrope. Preučuje družbene odnose v moderni Rusiji, zgodovino stalinizma, ruske diaspore in disidentska gibanja. Knjiga je izšla pri Beletrini.

Ob izidu knjige se je Karl Schlögel mudil v Ljubljani, kjer je...

Karl Schlögel: “Ni bilo predvideno, da bi se v svojem življenju kdaj ukvarjal z vonji, dišavami ali celo parfumi.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE