Kolumne

Katerega velikega Slovenca bi pa vi odstranili s piedestala?

10.7.2020 / 06:10 Komentiraj
Zažiganje, mazanje, žaganje, rušenje, prevračanje ne. Raje jih preselimo v nek tematski park zgodovinske groze in resnice.

Zanimivo in zgovorno, da je bilo tisto z motorko skulptirano, ničemur podobno deblo, ki je pri Sevnici baje simboliziralo Melanio Trump, deležno precej več pozornosti — četudi zgražanja — ob svojem nastanku ali odkritju pred natanko enim letom, kot pa zdaj, ta vikend, ko ga je neznani storilec zažgal ali vsaj osmodil.

Več pozornosti je bil deležen tudi prav tako leseni in konceptualni kip Svobode — namreč Trumpa — ob postavitvi pred desetimi meseci v Selah pri Kamniku in ob relociranju v Moravče, kot pa ob svojem neslavnem piromanskem koncu pred pol leta prav tam.

Ker vemo, da les ni tako trajen in trpežen kot bron, nas to ne bi smelo presenetiti. Ni pa se treba tudi prezgodaj veseliti: neko noč pred enim letom so neznani storilci z barvo krvi premazali in s sramotilnimi napisi popisali nekaj spomenikov komunističnim revolucionarjem.

Bi nas lahko bilo sram?

Namerno uničenje ali demonstrativna odstranitev skulpture je načeloma v vsakem primeru barbarsko dejanje....

Posmehljiv portret belgijskega kralja Leopolda II. (1835–1909) in izrez naslovnice Some Tme in New York City (1972). — [Ilustracija: abishek110790]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE