Kulumne
#volitve #desnica #populizem
Kasandrin scenarij: Kaj se bo zgodilo, če desnica izgubi na volitvah?
Logo 21.04.2022 / 06.10

Za desnico bo poraz prevara. Ne bo se vdala. Borila se bo “do zadnje glasovnice”. Ustvarila bo mit ukradenih volitev. In potem …

"Zna se zgoditi, da bo poraženi Janša kuril privržence in jih ne čisto nehote — četudi ne direktno — šuntal k revoltu. Če se bo kaj nasilnega zgodilo, on s tem kao ne bo imel nič."

Res pa je, da sem o dogodku dovolj izvedel iz posnetkov (odlomkov) mahljanja z rumeno-belo-modrimi zastavicami na televiziji, poročil v takšnih in drugačnih medijih in iz govora samega Janše, vestno ponatisnjenega — s pripombo, da “ni avtoriziran” — na spletni strani stranke.

Naj začnem pri koncu. Predsednik SDS je v grandioznem stilu zadnjega odstavka — ki se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega govorništva — med drugim rekel tudi tole: 

“Bojevali se bomo vse do zadnje preštete in preverjene glasovnice.”

Sprožilni moment

Da obramboslovec tipa Janša položi na dušo svojim strankarskim somišljenikom in privržencem, da se bo treba bojevati “vse do zadnje preštete in preverjene glasovnice”, se mi zdi precej zastrašujoče in ominozno.

To izjavo lahko razumemo kot napoved, da se ne bodo vdali. 

Januarja lani sem napisal, da se bo Kapitol zgodil tudi pri nas. Ker bo nekomu počil film in se bo začela snežena kepa nezadovoljstva in razjarjenosti kotaliti proti Šubičevi 4. Volilni neuspeh SDS in/oz. aktualne koalicije bi lahko bil tak sprožilni moment.
​{embed_info_box}199366{/embed_info_box}

Skoraj stoprocentno

Težko si namreč predstavljam, da bi bili desničarski fanatiki pripravljeni brez boja sprejeti dejstvo, da so dobili na volitvah manj glasov kot njihovi politični nasprotniki — in da njihovi edini favoriti ne bodo več na oblasti. Zna se zgoditi, da bodo prilezli iz kleti in se s Twitterja preselili na Trg Republike in morda celo šturmali na parlament. 

Težko si tudi predstavljam, da bi se z volilnim neuspehom sprijaznila sama SDS na čelu s svojimi naprominentnejšimi in najzagretejšimi voditelji. In težko si predstavljam, da bi Janša po določenem procentu preštetih glasovnic — ko bi postalo matematično očitno, da ne more več zmagati — priznal poraz in čestital zmagovalcu.

Če bo desnica izgubila te volitve, si bo svoj poraz tolmačila kot krivico in prevaro, medijsko manipulacijo, posledico opranoglavosti. To je skoraj stoprocentno. Vsi bodo to govorili. V nekaj urah ali v nekaj dneh — odvisno od prepričljivosti poraza desnice — bo nastal mit o nepoštenih, sfabriciranih, ukradenih volitvah. 

Projiciranje frustracij

Zlahka pa si po drugi strani predstavljam Janšo, ki v luzerskem afektu izusti par krepkih na račun DVK ali kakršnihkoli domnevnih nepravilnostih pri samem glasovanju in štetju gasovnic.

Če bo zmagalo Gibanje Svoboda in če bo KUL dobil dovolj glasov, da bi Golob lahko sestavil vlado z njimi — kar je zelo verjetno ali vsaj povsem mogoče —, desnica z SDS na čelu po mojem ne bo kar tako pogoltnila tega ponižanja.

Zelo verjetno ali vsaj povsem mogoče pa je tudi, da bo Janša trdil, da so bile volitve iregularne. Kot rečeno: boril se bo “do zadnje preštete in preverjene glasovnice”.  Zato si ga v primeru zanj neugodnega izida zlahka predstavljam, kako projicira svoje frustracije na svoje ortodoksne volilce.
​{embed_info_box}199367{/embed_info_box}

Razumevanje in relativizacija

Ali z drugimi besedami: zna se zgoditi, da bo poraženi Janša kuril svoje privržence in jih ne čisto nehote — četudi ne direktno — hujskal k revoltu. Če se bo kaj neprijetnega, beri: nasilnega zgodilo, on s tem ne bo imel nič.

Bo pa seveda znal pokazati razumevanje za razočaranje in jezo svojih volilcev in relativizirati neljube dogodke, karkoli že bi se zgodilo. Opomnil bo na klice in grafite “UBI JANŠU” — češ, a vidite. Desničarska propagandna mašina bo tudi prispevala svoje. Jančič in Biščak bosta iz naftalina privlekla slogan “SMRT JANŠIZMU” in razlago, da to pomeni, da je treba pobiti tistih 220.000 volilcev SDS.

Was Janša nicht umbringt …

Ne bi rad izpadel kot kakšna Kasandra. Se pa bojim, da se volitve ne bodo iztekle na miren način. Desant kalibra Kapitola na Državni zbor je vendarle malo verjeten. Toda narativ o nepoštenih, sfabriciranih, ukradenih volitvah bo desnica v primeru poraza zagotovo razširila in do nadaljnega in nezavesti tudi perpetuirala.

Če bo Janša torej hočeš-nočeš sestopil z oblasti, se ne bo veliko spremenilo. Desničarski populizem bo dobil nov, še močnejši zagon. Menda ja ne mislite, da bodo kar na lepem utihnili? Seveda ne. Iz varnega zavetja opozicije — in s stališča drugorazrednih državljanov — bodo podeseterjeno trobentali to, kar je Janša povedal v torek zvečer v Medvodah. Nekega dne, tik pred porazom. Was Janša nicht umbringt, macht Janša stärker.

NAROČI SE
#volitve #desnica #populizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke